Проблемът с липсващите медицински сестри е много болезнен. Много малко

...
Проблемът с липсващите медицински сестри е много болезнен. Много малко
Коментари Харесай

д-р Спасков: Проблемът с медицинските сестри не е само заради заплащането

Проблемът с изчезналите медицински сестри е доста мъчителен. Много малко се прави за това да притеглим нови дами, които да работят като медицински сестри. Това разяснява по Народоосвободителна въстаническа армия някогашният шеф на „ Пирогов ” доцент Спас Спасков.

„ Необходимо е политическо решение, че тази активност би трябвало да бъде в допълнение подтиквана. Ако обстановката се задържи, каквато е сега, най-вероятно ще търсим всевъзможни медицински експерти от чужбина ”, уточни още той.

Според него казусът с медицинските експерти не е обвързван единствено със заплащането на труда. „ Той е по-комплексен. Отнася се до образование на фрагменти и доставка на съответната инсталация. Това е комплициран, сложен въпрос. Трябва тактика ”, акцентира доцент Спасков.

Около 40 хиляди медицински сестри не доближават в България, а на година се дипломират 700, от които една трета незабавно напущат страната. 

Медицинските сестри в България са 24 281, като междинната им възраст е 53 години. До 45-годишна възраст са 36 % от тях.

По последни данни медицинските сестри в страната са под 25 хиляди. За да се обезпечава нужното обслужване на пациентите и с цел да е „ спокойна “ системата, са нужни още 30 хиляди медицински сестри, които да работят в лечебните заведения. Допълнително още 10 хиляди медицински сестри са нужни в помощ на общопрактикуващи лекари, на медицински центрове, за учебни заведения, детски градини и ясли.

В изследване на Международния съвет на сестрите е потвърдено, че увеличението на броя на медицинските сестри с 1 на 10 кревати води до понижаване на смъртността от мозъчни и сърдечно-съдови произшествия в първите 30 дни с 11-28 %, както и с 8-12 % до една година след случая. От Съвета показват паника, че се чака до 2030 година в Европа да има дефицит на 9 милиона медицински сестри. По време на коронавирус пандемията сериозна част от медицинските сестри, изключително в западните страни, дефинитивно напусна специалността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР