Проблемът с короядите, които унищожават иглолистните гори, не е нов

...
Проблемът с короядите, които унищожават иглолистните гори, не е нов
Коментари Харесай

Проблемът с короядите съществува от доста време

Проблемът с короядите, които унищожават иглолистните гори, не е нов и съществува от много дълго време. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин инж. доктор Петя Матева, специалист в Югозападно държавно дружество.
Матева изясни, че от предприятието преди месец са показали осведомителна листовка „ Съхненето на изкуствените иглолистни гори, предотвратимо естествено злополучие “, която е създадена взаимно с Лесозащитна станция – София. Нейната съществена цел е да запознае обществеността и най-много частните и общински притежатели със сериозността на казуса, написа Агенция " Фокус ".
„ Причината е, че се оказа, че главен проблем в усвояването на съхнещите и развалени иглолистни дървета, е другата благосъстоятелност на горите. Идеята на тази листовка е да срещнем обществеността с това от кое място е тръгнал казусът, какъв брой дълго трае той, какво се случва, кои са причинителите на казуса, каква е биологията на вредителите и по какъв метод те оказват щета върху гората. Също по този начин желаеме да срещнем хората с това какви са ограниченията, които сме подхванали в държавните гори. Такива ограничения не са приложени в общинските и частните гори, защото притежателят е този, който би трябвало да реши по кое време и по какъв начин да отсече дървесината “, сподели още инж. доктор Матева.
Тя добави, че Югозападно държавно дружество е решило да предложи на притежателите на частни гори своето подпомагане в правенето на документите и вероятно подготвянето на сечта и реализацията на дървесината след подписване на контракти с частните притежатели.
„ Всички тези неща и още информация са написани в тази листовка, която ще бъде публикуван по кметства, горски стопанства и общини. Освен това към този момент е качена на уеб страницата на Югозападно държано дружество “, уточни инж. доктор Матева. Тя означи, че към днешна дата е доста мъчно да се каже какъв брой декара са съхнещите иглолистни гори в частните парцели, защото цифрата нараства всекидневно. „ До средата на годината бяха над 9 000 декара съхнещите иглолистни култури в частни парцели, нападнати от върхов корояд в региона на Перник и Кюстендил. В момента са доста повече, тъй като процесът продължава лавинообразно “, разяснява инж. доктор Петя Матева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР