Проблемът не е нов. Заради натрупани неизплатени претенции по Гражданска

...
Проблемът не е нов. Заради натрупани неизплатени претенции по Гражданска
Коментари Харесай

Поправянето на счупената "Зелена карта": сблъсък между застрахователи и МФ

Проблемът не е нов. Заради насъбрани неизплатени искания по " Гражданска отговорност " против български застрахователи (и най-много против водача в сегмента " Лев инс " ) по искания против катастрофи на техни клиенти в чужбина страната първо беше предизвестена, а след това сложена под специфичен мониторинг и даже се развяваше като чучело полиците на страната да станат невалидни в Европейски Съюз и другите страни от системата " Зелена карта ". А също по този начин оправянето с казуса се оказа един от уговорките на България за влизането й в еврозоната.

Водено точно от последната цел финансовото министерство предложи кръпка в Кодекса за обезпечаване, която да реши законодателно казусът и да подсигурява, че секторът и Национално бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) ще се придържат към главния принцип заложен в " Зелена карта ", с цел да действа безпрепятствено - " първо плащаш, след това оспорваш ". Застрахователите обаче са обезпокоени, че препоръчаните текстове може да ги създадат още по-изложени на измами - нещо което е и главната причина за отводи да се заплаща.

Така като извънредно на 20 декември след на първо четене в парламентарната икономическа комисия планът беше признат, само че с ангажимента да се сътвори работна група, която да стигне до по-балансирани и работещи текстове, които да не позволен източване на запас на застрахователите. За решението гласоподаваха 12 депутати, а 5 (БСП и Възраждане) бяха срещу, като Румен Гечев от левицата изясни негативния избор с това, че желаят текстът да бъде върнат за преправяне на МФ, а не това да става сред четенията.
Реклама Предложението
Цялата редакция, препоръчана от МФ е прибавянето на един, озаглавен " Гарантиране осъществяването на отговорностите на бюрото и неговите членове ". В него се планува безусловно автоматизмът на действие на " Зелена карта " да залегне в българския закон - НББАЗ да " подсигурява осъществяването на отговорностите на своите членове " и да " заплаща абсолютно и в периодите по вътрешните правила на Съвета на бюрата по претенции за гаранционни заплащания, предявени от други национални бюра във връзка със отговорности на негови членове ". Същевременно се планува българското бюро в седем дневен период да си изиска регресно заплащанията от застрахователите и те незабавно да му ги възстановят без значение дали оспорват или апелират нещо, като в случай че откажат то ще може да усвои сумите банкови гаранции в негова изгода.

" Проблемите се състоят в това, че обособени застрахователи в България оспорват основателността на настояванията за възобновяване на платени компенсации от репортери и национални бюра в други страни членки, заради твърдени несъответствия в документалната аргументация на тези претенции и попречват функционалността на НББАЗ да подсигурява осъществяването на заплащанията в сходство с условията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата ", се споделя.

Темата за пръв път стартира да ескалира през 2018 година като в един миг висящите суми бяха от порядъка на 20 млн. евро, като тогава казусът беше съсредоточен в " Лев инс " и " ДаллБогг: живот и здраве ". Затова и страната беше сложена под мониторинг, а от НББАЗ беше изтънчено да поддържа банкова гаранция в белгийската банка KBC, с която да се подсигурява, че при потребност другите национални бюра ще могат да се удовлетворят. По информация от НББАЗ в него е постъпило съобщение от Съвета на бюрата " Зелена карта " за идно трето асимилиране на гаранцията с прибавен лист от 1739 претенции за гаранция, като по забележителен брой от тях не са изпълнени нужните условия за заплащане.

По уверения от бранша в последните години казусът последователно се почиства, което се удостоверява и от думите на служебния финансов министър Росица Велкова, която изясни пред публицисти, че все още имаме към 10 млн. лева неизплатени отговорности към италианското бюро. Аналогично число споделя и НББАЗ, само че с ангажимента, че се оспорват правосъдно и че 2 млн. от тях са начислени лихви.
Реклама
Така че законодателната самодейност идва не тъй като казусът ескалира, а по-скоро тъй като от Брюксел изискват някаква гаранция, с цел да не се допусне ново струпване на забавени заплащания отсега нататък. Текстовете действително не адресират старите проблеми, а биха важали отсега нататък.
Критиката
Негативни мнения към препоръчаният от МФ текст изпращат както от, по този начин и от браншовата (АБЗ). Една от главните им рецензии е заложеният цялостен автоматизъм на заплащанията. " Предвижданото абсолютно обвързване за заплащане от страна на НББАЗ на искания, които не са окомплектовани с нужните документи според условията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата, е недопустимо и в нарушаване на редица фундаментални правни правила. То опонира и на самите регулации на системата " Зелена карта ", написа в позицията на бюрота.

От асоциацията също изричат рецензия в сходна посока: " Цялата структура на оферти в Проекта нов член 506а презумира на законово равнище, че претендиращият кореспондент/чуждестранно бюро постоянно има основателна рекламация и затова НББАЗ следва абсолютно да прави заплащанията ". Председателят на регулатора КФБ Бойко Атанасов също поддържа предложенията на асоциацията като основа за по-балансирано решение.

и пемахна противоречивата дума " абсолютно " като козметично редактира текста. Те обаче още веднъж не са по усета на застрахователите. " Ако четете плана тази безусловност е изразена, само че с разнообразни думи " сподели Константин Велев, ръководител на АБЗ и основен изпълнителен шеф на " Армеец " по време на дебатите в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР