Проблем за здравето и икономиката - така Световната здравна организация

...
Проблем за здравето и икономиката - така Световната здравна организация
Коментари Харесай

Днес е Световният ден за борба със затлъстяването

Проблем за здравето и стопанската система - по този начин Световната здравна организация дефинира затлъстяването. По нейни данни всяка година то предизвиква гибелта на 5 милиона души по света, а поради него страните търпят загуби на стойност до 3 % от своя БВП. " Нека поговорим за затлъстяването " е тематиката на днешния Световен ден за битка със болестта, оповестява БНР.

Над 1 милиард души по света са страдали от затлъстяване към 2022 година Това сочи проучване на научното списание " Лансет " и Световната здравна организация, оповестено при започване на март. Нивата на затлъстяване при възрастните са се удвоили по отношение на 1990 година, а броят на децата сред 5 и 19 години, които имат проблеми с наднормено тегло, е повишен 4 пъти.

Затлъстяването е хронично заболяване и може да докара до диабет, сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, обвързвано е с избрани типове рак, а също по този начин визира възобновяване на костите.

От СЗО акцентират, че с изключение на вреден метод на хранене и незадоволителна физическа интензивност, аргументи за наднормено тегло могат да бъдат също проблеми със съня, стрес, някои типове медикаменти, както и генетична предразположеност. Именно по тази причина, в случай че имате сходно заболяване, не би трябвало да се срамувате, а да потърсите помощ от доктор, упорстват от СЗО.

Начините за преодоляване на световната рецесия със затлъстяването са ясни, само че те не се ползват, показват още от Световната здравна организация, представени от БНР. Мерките включват фискални политики за обезпечаване на достъп до здравословен метод на хранене, правила за информацията на опаковките на храните, акцент върху профилактиката в здравните системи, регулация на рекламирането на нездравословни храни и питиета на деца и стимулиране на физическата интензивност още от учебна възраст.

Ако нямате достъп до качествени здравословни храни и опция за извършения, от организацията предлагат понижаване на количеството захар, пиянство на повече вода и задоволително сън.

Сн.: Pixabay
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР