Проблем е атракторът на алчността в неконкурентната ни икономика ,

...
Проблем е атракторът на алчността в неконкурентната ни икономика ,
Коментари Харесай

Георги Атанасов: Проблем е атракторът на алчността в неконкурентната ни икономика


Проблем е атракторът на алчността в неконкурентната ни стопанска система, съобщи през днешния ден финансовият специалист Георги Атанасов, член на Българския финансов конгрес, по време на презентацията си на първата интернационална конференция у нас на тематика: „ Защита на застрахованите и обезпечените ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Къде се намираме ние и в каква среда работим, запита той. И цитира данни от докладите за финансовия,застрахователния и банков пазар в България.

Живеем в стопанска система, която не е конкурентоспособна, с болнав напредък и съществени опасности, т.е. ситуацията не е по никакъв начин розово, акцентира Атанасов. А проблемите, които сами сме си основали, носят повече негативи, в сравнение с външните. Последиците са задълбочаваща се беднотия, демографска злополука, липса на доверие в институциите и други Биха ли могли да бъдат други тези констатации? Очевидно - не. България е с три челни места в Европейски Съюз по данни на Евростат - най-ниски приходи, най-ниско произвеждане и най-ниски цени. Същевременно България продължава да е най-корумпираната страна в Европейски Съюз, което има своите обществени последствия. Има и фрапантен надзор върху медиите, добави Атанасов. Според данни на Българска народна банка брутният външен дълг на страната е 34.7 милиарда евро, като нараства и е към този момент 76% от Брутният вътрешен продукт. Тенденцията е устойчива, счита специалистът. Но банките регистрират 51% годишен растеж на облагите. А тези на застрахователните компании са нарастнали над 4 пъти през 2015 година По проучване на практическо равнище проблемите на хората със застрахователите са отричане на погашение на компенсации при гражданска отговорност, при акцидент и други И с цел да отбрани човек правата си би трябвало да се обърне към способена юридическа помощ.

В резюме: у нас има липса на регулаторна рамка, съответстваща на директивите на Европейски Съюз, уточни Атанасов. Ние от Българския финансов конгрес сме предложили 7 такива ограничения, и то не неотдавна. Всички тези неналичия подтикват работата на Неправителствени организации, на в каква посока? Липсва бистрота при финансиране на плановете, което приказва за съществуване на корупционна среда. Липсва и политическа воля за справяне с тези проблеми. Логичният извод е, че Неправителствени организации работят у нас в среда, която се ръководи по теорията на хаоса, предумишлено създаван и поддържан, счита Георги Атанасов. Ако някъде има положителни пробиви се подхващат ограничения за възобновяване на хаоса, именуван от някои „ унищожаване на крилата на пеперудата ”.

С какви принадлежности разполагат покровителите на теорията на хаоса: един от тях е атракторът, който е сходен на черна дупка в пространството, която непрекъснато всмуква материя. За нашите олигарси атракторът са европейските фондове. Има и други разнообразни атрактори за политици, управленци, адвокати на високи постове и други Общото сред тях е атракторът на алчността.

Освен атрактори има и фрактали, които постоянно се асоциират с думата безпорядък, като частички от хаоса… Те имат от време на време безредно държание, с помощта на което наподобяват разбъркани и инцидентни. Свойство на фракталите е самоподобие - обособените елементи наподобяват на целия фрактал. Знаем, че същинската работа на Неправителствени организации би трябвало да бъде да подкрепят градивните, положителни процеси. Нашите прояви, като представители на гражданския бранш, нормално нервират упражняващите властта, тъй като описваме порочните модели, само че това е единствения правилен път да излезем от този безреден пъзел, акцентира Атанасов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР