Призванието на списание Ново време, от първия ден на неговата

...
Призванието на списание Ново време, от първия ден на неговата
Коментари Харесай

За 125-годишнината - списание Ново време с нов сайт

Призванието на списание „ Ново време, от първия ден на неговата поява преди 125 години, по определението на Димитър Благоев--Дядото, e да бъде „ обзор на умствения и публичния живот “. Днес, с цел да останем правилни на неговия завет, ние се стремим освен да поддържаме и разширяваме неговия тематичен обсег и аналитично равнище, само че и да бъдем в крайник с цифровата епоха, като стартираме от началото на април напълно освежен уебсайт на списанието.

Амбицията ни е уеб сайтът НОВО ВРЕМЕ да стане авторитетна територия за изява на доста и разнообразни създатели, естрада за шерване на необятен кръг разбори, оценки и разработки, очертаващи социалистическия светоглед и опция за България и света през днешния ден. Искаме да го превърнем в важен фактор при търсенето на отговорите на изключителните провокации, с които са заредени новите времена. Затова ще спомагат структурата и наличието на уеб страницата. Централно място в него заема първият раздел – Актуален обзор, който ще съдържа най-важното за „ прегледа на умствения и публичния живот “. Вторият – Дискусия „ СОЦИАЛИЗЪМ ХХІ ВЕК “ ще отразява общите проблеми на програмната полемика и основните проблематични области от нейния обсег -- „ Светът през ХХІ век “, „ Преходът “, „ Идеи и парадигми “, „ Българска социалистическа партия и левицата “ и други. Със лични и с изявления, привлечени от други издания, ще се поддържат двата раздела– „ България през днешния ден “ и „ Европа и светът “. Специфична роля отреждаме на трите секции в раздела „ Форуми “. Първата е „ Анкета Ново време “ с въпроси и отговори по необятен кръг идеологически и политически проблеми. Втората – „ Компас за социалисти “, взаимна самодейност с екипа на списание „ дВерсия “, ще ще продължи да отразява разнообразни тематики, засягащи социалистическите хрумвания и полезности, партии и придвижвания. Третата секция -- Идейно-политическо обединяване „ Платформа Социализъм ХХІ век “ – ще бъде място за издание на политическите позиции и идейните търсения на Обединението по проблеми на идейно-политическите и организационните промени, нужни за възобновление на Българска социалистическа партия като мощната лява партия на България. Наименованията на разделите „ Култура “, „ История “ и „ Личности “ сочат характера на оповестените в тях материали. Специално внимание заслужава рубриката Памет „ Черно на бяло “, която се появява в уеб страницата, откакто повече от пет години нейните публицистични и документални материали имаха непокътнато място всяка седмица на страниците на вестник „ Дума “. Особено място е отделено на рубриките „ Последният брой “ и „ Новият брой “. В първата читателите ще могат да се срещат с последната издадена брошура на списанието в PDF формат, а посредством секцията „ Архив “ -- да преглеждат всеки отпечатан в нея материал или да потърсят изявления по тематики или по създатели в тази и в книжките от последните двадесет години. Във втората графа ще се разгласяват анонси за водещата тематика и обособени материали от подготвяния за щемпел нов брой на списанието. Специална е рубриката „ Юбилей “, която тази година е отдадена на 125-годишнината на списание „ Ново време “. В нея ще се разгласяват както нови, по този начин и материали от минали години, отдадени на списание „ Ново време “, на Димитър Благоев и неговите съратници, на левия щемпел през годините и неговите дейци, достижения и проблеми в този момент.

Сайтът НОВО ВРЕМЕ можете да намерите на адрес.След неговото пускане работата ще продължи с попълването на разделите и секциите с нови и по-стари изявления, с рационализиране на опциите за търсене на материалите по основна дума, по заглавие и по създател, със основаване на фонда от фотоси, аудио- и видеоматериали, с възстановяване на връзките със уеб страниците на сътрудниците на списанието и с други, имащи отношение към неговото наличие, цели и задания.

За да стане новият уебсайт по-бързо търсената добра платформа за информации и разбори за определящите хрумвания и процесите в обществото през днешния ден, ще разчитаме изключително доста на съпричастността на нашите създатели и читатели, на приятелите на списание „ Ново време “, които чакаме да стават неведнъж повече. На пощата на списанието [email protected] чакаме Вашите въпроси и оферти по отношение на уеб страницата и, несъмнено, текстове по проблемите, които предлагаме да дискутираме и създаваме в електронна среда и в книжното издание. /НВ/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР