Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят построяването на

...
Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят построяването на
Коментари Харесай

Борисов се противопостави на идеята за паметник на бившия столичен кмет инж. Иван Иванов

" Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не поддържат построяването на монумент на кмета на София инж. Иван Иванов.Нашите съветници ще се съобразят с показаните ни данни за политическата активност на инж. Иванов в интерес на нацистка Германия ", написа във Facebook водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Борисов е заел тази позиция по време на среща с представители на еврейската общественост в България, в която се включиха и сътрудниците от ГЕРБ в Столичния общински съвет и Даниел Лорер от Политическа партия.


" По време на диалога подчертах, че езикът на омразата няма място в българското общество. В тази връзка показах и безапелационното ни терзание от потреблението на антисемитска изразителност в българския парламент и опитите за политическа корист с тематиката за спасяването на българските евреи.
От своя страна представителите на еврейската общественост изрекоха признателност за виновната и безапелационна позиция на ГЕРБ. И подчертаха, че ще продължат да бъдат пазители на историята и истината ", написа още Борисов в обществената мрежа.

 

 

 

Припомняме, още предходната година избухна скандал с паметника на именития софийски кмет Иван Иванов. Монументът ще бъде повдигнат до метростанция " Стадион Васил Левски ".

Автор на монумента е великотърновският ваятел Борис Борисов. Паметникът ще бъде повдигнат по самодейност на някогашния общински консултант и народен представител от ДСБ проф. Вили Лилков. " Това е най-успешният кмет, който е управлявал града от Освобождението до през днешния ден ", споделя той.

Писателката Леа Коен, обаче е срещу политическата активност на инж. Иванов и твърди, че тя е била напълно в интерес на нацистка Германия ", съобщи Лилков.

В профила си във Фейсбук Леа Коен написа и намерено писмо, в което го моли да отдръпна предлагането си. Коен е срещу политическата активност на ижн. Иванов и твърди, че тя е била напълно в интерес на нацистка Германия.

" Нарекъл е два булеварда в София Хитлер, Мусолини. Бил е персонален посетител на 50-годишнината на Хитлер ", съобщи Коен.

Според проф. Вили Лилков обвиняванията към личността на Иван Иванов са откровени неистини.

" Ако е имало най-малко една капка подозрение в антисемитизъм и се върнем в тези времена след 9.09.44 година, смятате ли, че някой би пропуснал да го осъди с такива обвинявания? ", попита Лилков.

" Гледам напълно обективно, без персонални пристрастия. Както твърди, че работя по нечия поръчка, ще му желая на Лилков правосъдна отговорност, както и за това, че популяризирам неистини. Всичко е в архива ", закани се Леа Коен.

" Съветвам я да си откри други занимания, тъй като методът, по който се държи напоследък само настройва хората против нея и тя служи като позорна легитимация на българското еврейство ", отговори Лилков.

Паметникът на Иван Иванов ще бъде до метростанция " Стадион Васил Левски ", тъй като там е бликнала водата от Рилския тръбопровод, който той е проектирал.

По времето на Иван Иванов като градоначалник е приключена постройката на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, издигнати са сегашната постройка на Столичната община, на Българска народна банка, на Съдебната палата, Министерството на защитата, Държавният музикален спектакъл, зала " България ", както и Националната и Столичната библиотека.

 

Без да отхвърля неговите качества като хидроинженер и триумфите му за модернизиране на столицата, съгласно госпожа Коен Иван Иванов е бил нацист. Нейните причини в поддръжка на това изказване са, че е държал неведнъж речи за прослава на Хитлер и немската войска, не криел благосклонностите си към него и нацистка Германия. Това се изразявало в дарове, изпращани на Хитлер за рождените му дни, именуването в негова чест на столичен бул. и най-много за присъединяване му в интернирането на евреите от София в провинцията. Като прибавя към това, и че е бил неприятен стихотворец. Тя признава, че е написала този текст още преди 6 години, само че се е надявала, че концепцията няма да се осъществя.


„ Госпожа Коен от дълго време се занимава с сходни клевети, които несъмнено се извършват по нечия поръчка. С това обаче единствено се способства за разделянето в българското общество и се основават отрицателни настроения против българските евреи. Препоръчвам й да не се изживява като Народен съд, в който преди време е взел участие и татко й “, отговори й Вили Лилков.

 

Според него обвиняванията към личността на Иван Иванов са откровени неистини. Лилков посочи, че той не е назначен от цар Борис III, а от държавното управление на Кимон Георгиев незабавно след преврата от 19 май 1934.

„ Също по този начин в опитите си да го изкара нацист и антисемит тя го упреква в депортирането на столичните евреи в провинцията - нещо, което въобще не е било работа на общините, а на Комисарството по еврейските въпрос и на Министерство на вътрешните работи. Трето, самият инж. Иванов е бил наблюдаван от хората на Гешев по съмнение, че е затулен болшевик. Защото по Закон за задълженията и договорите е уволнил от 7000 свои чиновници единствено 4 и е държал на виновни длъжности в кметството общоизвестни комунисти като писателите Петър Славински и Орлин Василев. По време на процеса против инженер Иванов в негова отбрана се изричат с изключение на тях самият Кимон Георгиев. А различен очевидец - Трифон Кунчев, напряко е декларирал: „ Инж. Иванов под палтото си беше болшевик, а извън единствено показваше нещо друго “, е мнението на проф. Вили Лилков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР