Признавайки дълбоките разделения между Берлин и Париж по отношение на

...
Признавайки дълбоките разделения между Берлин и Париж по отношение на
Коментари Харесай

Топ икономисти предупреждават срещу френско-германска малка сделка за Европа

Признавайки дълбоките разделения сред Берлин и Париж във връзка с европейската промяна, водещи немски и френски икономисти приканиха двете столици да трансформират позициите си, предупреждавайки, че запазваща репутацията им " дребна договорка " няма да направи еврозоната по-стабилна, оповестява " Ройтерс ".

Призивът отразява загрижеността измежду икономистите в двете страни, че френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел биха могли да не съумеят да реализират това, което постоянно се назовава " огромна договорка " за Европа след десетилетие на политическа и икономическа рецесия.

Това става ден откакто Макрон очерта визията си за радикална и всеобхватна промяна на Европейския съюз в тирада в Париж и три дни откакто Меркел завоюва четвърти мандат като канцлер, само че беше принудена да организира договаряния за сформиране на коалиция с партия, която е сериозно настроена към концепциите на Макрон.

" Ако и двете страни се придържат към сегашните си позиции, резултатът от начеващия френско-германски подтик за промяна на еврозоната е предвидим - и депресиращ в това, че няма да позволи никой от основните проблеми ", акцентират икономистите в публикация, оповестена в немския в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг " и която ще се появи по-късно във френското издание " Монд ".

Сред създателите са Жан Писани-Фери, който е проектант на икономическата стратегия на Макрон, Хенрик Ендерлайн от Училището за ръководство Херти в Берлин, Клеменс Фуест от института Ifo, и Марсел Фрацшер, който е началник на института DIW в Берлин.

Икономистите показват, че повишаващите се лихвени проценти, уязвимите банки и неефективните принадлежности на еврозоната за поощряване на положителни политики са оставили еврозоната уязвима, макар окуражаващото икономическо възобновяване в 19-членната зона на единната европейска валута.

Те приканиха Германия да одобри по-голямо шерване на риска, а Франция - по-сериозна пазарна дисциплинираност. Без сходни дейности, съгласно тях евентуалният резултат ще бъде алегорични стъпки като дребен бюджет на еврозоната, финансов министър без действителни пълномощия и козметично модернизиране на избавителния фонд на еврозоната (ESM).

" С изключение на това, че ще разреши както на френското, по този начин и на немското държавно управление да претендират за победа у дома, сходна " дребна договорка " ще реализира доста малко ", предизвестяват икономистите.

Подходът на най-малкия общ знаменател, настояват специалистите, ще сътвори условия за повече битки сред страните членки и Брюксел и ще докара до подправеното възприятие за сигурност в цялата еврозона, възпрепятствайки промените.

Икономистите приканват Берлин и Париж да разширят полемиката оттатък фискалната политика, изтъквайки, че фокусът върху бюджета на еврозоната е спорен.

Кимвайки към немските подозрения по отношение на неговата концепция за бюджет, Макрон концентрира вчерашната си тирада по-широко, с цел да включи съдействието в региона на защитата и миграцията.

" Френските и немските управляващи ще би трябвало да се откажат от част от своите обичайни позиции ", предизвестяват създателите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР