Признаване на общата история и отделните пътища на развитие и

...
Признаване на общата история и отделните пътища на развитие и
Коментари Харесай

България и Македония подписват Договора за добросъседство на 2 август

Признаване на общата история и обособените пътища на развиване и помощ по пътя към Европейски Съюз и НАТО – за това се споразумяха министър председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. Двамата министър-председатели оповестиха, че подготвяният от години Договор за добросъседство ще бъде подписан на 2 август по време на честванията на годишнината от Илинденско-преображенското въстание.

„ Македония затваря една глава от историята на шовинизъм, на ненавист. Отваряме една глава на европейско бъдеще за всички. Историята може единствено да ни приближи”, акцентира на брифинг в Министерския съвет Заев, за който това е първа независима аудиенция в чужбина като министър председател.

Той изиска поддръжка по пътя към пълноправно участие в НАТО и Европейски Съюз и от Гърция (с която има дълготраен спор поради името на някогашната югорепублика), Сърбия (която бе упрекната в опит за интервенция по време на политическата рецесия в Македония), Албания и Косово (чиято роля в политическите процеси в западната ни съседка пък разпали националистически настроения).

Бойко Борисов на собствен ред акцентира, че пътят на Македония е един – към НАТО и Европейски Съюз, а вътрешнополитическата непоклатимост като цяло би трябвало да сплотява Балканите. По думите му доста европейски страни са дали образец за това по какъв начин могат дружно да празнуват своите герои и това да им оказва помощ да се развиват.

„ С другарска Гърция ще работим дружно, с цел да решим всички проблеми. Дестабилизация на Македония значи дестабилизация на нашите граници”, акцентира Борисов. Според него „ в случай че се поддадем единствено на националистически усеща, нищо положително не ни чака”.

По думите му Договорът за добросъседство (за който се приказва най-малко от 2002 г.) е доста покрай сключване. До началото на август по документа ще работят външните министри, досега са извършени близо дузина срещи по тематиката.

„ Когато минат външните министри на последно ревизиране на документа, с премиера и останалите сътрудници ще вземем решение какво значи „ Обща история”, за кой интервал, другите историци дефинират разнообразни интервали. От 1991 година до момента Македония има своя история, тя не е обща с българската, в случай че желаеме да запишем „ Обща история”, влизаме в друго противоречие”, изясни министър председателят.

По думите му специалисти, в това число и от Българска академия на науките, ще оказват помощ при окончателното изчистване на термините по метод, който изключва всевъзможни искания „ не за в този момент, а за поколенията напред”. В отговор на журналистически въпрос, Борисов акцентира, че договорът ще се подпише на езиците, които са публични в конституциите на двете страни – български и македонски.

Зоран Заев, който претърпя опит за линч от страна на националисти в Скопие, акцентира, че разчита на поддръжка и от страна на опозицията. Затова и ВМРО-ДПМНЕ са получили към половината от парламентарните комисии.

„ Успехът би трябвало да бъде общ. Може би аз имам достойнството и отговорността да бъда отпред на държавното управление, само че без опозицията не можем да успеем. Трябва ни и гражданският бранш, както и експертите”, безапелационен беше македонският министър председател.

Той и Борисов оповестиха, че в София ще има улица „ Борис Трайковски”, а в Скопие – „ Желю Желев”. Двамата министър председатели алегорично сервираха цветя на паметника на Цар Самуил в София.

Анкета Защо Зоран Заев идва на посещаване първо в България? Заради историческата ни непосредственост с Македония Заради поддръжката, която получи от Бойко Борисов Защото приема нашата страна като „ мост ” към Европа Друго (посочете в коментар) Нямам мнение Гласувай Резултати
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР