Призивите за спешни действия за защита на центъра на Флоренция,

...
Призивите за спешни действия за защита на центъра на Флоренция,
Коментари Харесай

Флоренция умира от масовия туризъм

Призивите за незабавни дейности за отбрана на центъра на Флоренция, обект на ЮНЕСКО, се ускориха предишния месец, откакто шеф на музей съобщи, че " гневният " туризъм е трансформирал града в " продажница ". През предишното лято градът е бил посетен от към 1,5 милиона туристи, което е с 6,6% повече от миналата година, а от ден на ден самостоятелни магазини и жилищни жилища се трансформират в заведения за бързо хранене и ваканционни комплекси.

Златарят Томазо Пестели е изселен от историческата си работилница във Флоренция, с цел да направи място за първокласен хотел - следващата жертва на всеобщия туризъм, който съгласно критиците опустошава италианския град.

" Ние сме отворени от 1908 година насам. Ако се отървете от нас и от доста други като нас, ще отнемете част от духа на града ", споделя Пестели, чиито татко, дядо и прародител са били златари преди него.



55-годишният Пестели съумява да откри друга дребна работилница наоколо, само че споделя, че доста други занаятчии не са имали този шанс.

Средната цена на месечните наеми на жилища е скочила с 42% сред 2016 година и 2023 година, а броят на жилищата чартърен е скочил от към 6000 на близо 15 000, сочат формалните данни. Дори през февруари опашките от туристи се извиват към квартала на Дуомо и се тълпят към Давид на Микеланджело.

С изтласкването на локалните поданици и изгубването на обичайните магазини " Флоренция се трансформира в празна кутия ", споделя Пестели.

47-годишната Елена Белини, която продава творби на локални художници, споделя, че намаляването на броя на дълготрайно пребиваващите е унищожило кварталите и е довело до повече закононарушения, като да вземем за пример опити за обири с щурм.



" Флоренция умира! " - гласеше надпис на витрината на бижутерски магазин, в който се споделяше, че градът е " продаден " на огромния бизнес.

Столицата на Тоскана не е сама. Във Венеция и други топ дестинации като Чинкуе Тере в Северозападна Италия локалните поданици също са прогонени от астрономическите наеми, пренаселените места и безкрайните магазини за сувенири.

Докато Венеция тества система за продажба на билети, при която дневните гости ще заплащат входна такса в разгара на сезона, левоцентристкият градски съвет на Флоренция стартира акция за отклонение на туристите от центъра.

" Хората от ден на ден търсят " направления, основани на прекарвания ", тъй че би трябвало да разпространяваме... други исторически, художествени, естествени и гастрономически забавни места ", съобщи заместник-кметът Алесия Бетини.

Посетителите на близките села, крепости и абатства са се нараснали с 4,5% през януари, а броят на туристите, които се насочат по Пътя на боговете през Апенините до Болоня, е повишен с 22% през предходната година.

Общинският съвет също по този начин се опита да освободи жилища за локалните хора и да предотврати по-нататъшното повишаване на наемите, като забрани новите частни краткосрочни ваканционни наеми в историческия център.

Мярката, призната през октомври, включва и данъчни облекчения за наемодателите, в случай че те се върнат към елементарните контракти за наем. Въпреки възбраната, към дузина занаятчии са изселени от работилници в постройка покрай Понте Векио на фона на проектите за превръщането ѝ в туристическа.

" Флорентинската златарска традиция много бързо се разпада ", споделя Пестели.



Няколко улици по-нататък Габриеле Масели, ръководител на Асоциацията на историческите предприятия във Флоренция, рисува на ръка златна рамка за картина, а зад него по рафтовете са подредени редици от блестящо оцветени съдове и прахове:

" Хората идват във Флоренция за качествени неща, направени усърдно на ръка. Ако обаче едно дружество е насила да затвори, това се отразява на цялата индустриална верига. Един целия свят се затваря и изчезва вечно ".



фотоси: Pixabay


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР