Призивът на администрацията на Джо Байдън за разширяване на многонационалните

...
Призивът на администрацията на Джо Байдън за разширяване на многонационалните
Коментари Харесай

САЩ търсят партньори за защита на корабите след атаките в Червено море

Призивът на администрацията на Джо Байдън за разширение на многонационалните военноморски сили идва, откакто бойците на хутите в Йемен дадоха обещание да нападат плавателни съдове свързани с Израел, се споделя в разбор на „ Вашингтон пост “.


Съединените щати, пробвайки се да лимитират разпространяването на войната на Израел в Газа, насочват съдружниците си към разширение на многонационална военноморска група, с цел да се оправят с тревожното повишаване на офанзивите против търговски кораби, плаващи край крайбрежията на Йемен, които съставляват забележителна опасност за свободата на корабоплаването.

Белият дом съобщи, че това е „ натурален отговор “, откакто хутите, изстреляха ракети и дронове камикадзе по няколко кораба и отвлякоха един през последните седмици. Но остава неразбираемо дали Съединените щати и техните сътрудници ще съумеят да възпрат хутите. Мерки като военни удари или установяване на хутите още веднъж като терористи могат да усложнят напъните на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и другите да сложат завършек на пагубния цивилен спор в Йемен.


В събота хутите оповестиха, че ще атакуват всеки транспортен съд, който пътува до Израел и не стопира в Газа, с цел да достави филантропична помощ. Корабите, които нямат връзки с Израел или които не пътуват за там, ще бъдат позволени да минават, обявиха от групата.


Ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност Цахи Ханегби съобщи, че министър председателят Бенямин Нетаняху е приказвал за опасността от хутите с президента Байдън и водачите на Германия, Франция и Англия, като им е споделил, че „ Израел дава на света време да се провежда и да я предотврати “.

Планът на администрацията на Байдън е да разшири Обединената оперативна група 153 (CTF 153) е една от петте оперативни групи, ръководени от Обединените морски сили (CMF). Мисията на CTF 153 е да се концентрира върху интернационалната морска сигурност и напъните за създаване на потенциал в Червено море, Баб ал-Мандеб пролив и Аденския залив.

CTF 153 е основана на 17 април 2022 година Персоналът на военноморската група включва 15 американски и военни от държавите-членки на CMF. Досега групата се е командвала на два пъти от американски и един път от египетски морски офицери. CTF 153 е част от Обединените военноморски сили (CMF), група с 39 държави-членки, която е със седалище в Бахрейн. CMF се управлява от командира на 5-ти флот на Военноморски сили на Съединени американски щати вицеадмирал Брад Купър, който също е основан в Бахрейн.

Много страни имат интерес да предотвратят спирането на комерсиалното мореплаване през тази част на света, подчертаха чиновници на администрацията пред други страни с напредването на договарянията, съобщи американски чиновник по защитата, осведомен с въпроса. Служителят разказа напъните като най-вече „ амбициозни “, с неразбираем график до момента, защото съдружниците и сътрудниците преценят по какъв начин биха могли да вземат участие.


Висшият чиновник на администрацията оспори тази характерност, като съобщи, че полемиките са дейни. „ Нашият фокус “, съобщи представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред кореспонденти в Белия дом в четвъртък, „ е да подсигуряваме, че има задоволително военни активи, с цел да възпрем тези закани на хутите за морската търговия в Червено море “. Той не разпознава нито една от другите „ съидейници “ народи. Пентагонът съобщи в четвъртък, че министърът на защитата Лойд Остин е разговарял с министъра на защитата на Саудитска Арабия Халид бин Салман, “за да разиска заканите на хутите за свободата на корабоплаването в Червено море “. Генерал Чарлз Браун-младши, ръководител на Съвета на началник-щабовете, е имал сходен диалог с френския си сътрудник, а в събота френски транспортен съд смъкна два дрона, за които се твърди, че са изстреляни от Йемен.

Използването на морски сили за сигурност за отбрана на водните пътища в района е добра концепция, сподели Мик Мълрой, чиновник на Пентагона по време на администрацията на Тръмп с богат опит в Близкия изток. Но намирането на задоволително кораби за ефикасното му осъществяване може да бъде предизвикателство, оцени той. „ Съединени американски щати биха могли да създадат доста от това, само че може да се наложи да реалокират кораби от други региони “, сподели той.

Лидерът на придвижването Абдулмалик ал Хути предизвести дни след трансграничната офанзива на Хамас, която провокира нападението на Израел, че неговите бойци ще отвърнат на удара, в случай че бъдат пресечени „ алените линии “, в това число в случай че Съединени американски щати се намесят в Газа – дейности, които ще бъдат изпълнени, сподели той, от „ ракетни удари, дронове и военни варианти “, съгласно управлявания от хутите новинарски канал Masira. Той призна, че е „ координирал “ с други подкрепяни от Иран групи в района и сподели: „ Готови сме да се намесим с всичко, което можем “.


Заплахата му по това време може да е била подценена. Глобалното внимание беше фокусирано върху идното израелско сухопътно навлизане в Газа и страховете от разширение на спора в Южен Ливан, както и в Сирия и Ирак, където се намират други ирански проксита. На 19 октомври хутите започнаха първата от поредицата офанзиви: крилати ракети, ориентирани към Израел, които бяха свалени от USS Carney, унищожител на Военноморски сили в Червено море.

Седмица по-късно USS Mason, различен унищожител на флота, отговори на сигнал за злополучие в Аденския залив от търговски транспортен съд, M/V Central Park, до момента в който петима въоръжени мъже се опитваха да завземат кораба, оповестиха чиновници. Те са хванати от американски военни.

По-рано този месец силите на хутите започнаха четири офанзиви против три търговски кораба в Червено море. Балистичните ракети са блъснали M/V Unity Explorer, M/V Number 9 и M/V Sophie II, оповестиха военни.

USS Carney, който е дал отговор на свързани с това сигнали за злополучие, също е свалил безпилотен аероплан.

Хутите наподобява са пресметнали, че има повече изгоди, в сравнение с опасности, свързани с техните офанзиви, споделиха анализатори, заемайки позиция, която резонира с преобладаващо пропалестинските настроения в Йемен и която укрепва позицията и признанието на придвижването в района, в това число измежду подкрепяните от Иран групи. Сред тези групи хутите евентуално са минимум лимитирани, нямат политически сътрудници, пред които да дават отговор, или съперничеща военна мощ. „ Те нямат огромен напън вътре “, сподели Мустафа Номан, йеменски анализатор, публицист и някогашен посланик, на брифинг в „ Чатъм Хаус “ за Йемен в петък. „ Мисля, че те мечтаят, американците или израелците да ги нападат, тъй като това ще ги трансформира в същинска „ съпротивителна “ мощ “, сподели той. Атаките на хутите – и всеки отговор към тях от страна на Съединените щати и техните съдружници – също биха могли да оказват помощ за усмиряване на вътрешните недоволства, с които се сблъскват хутите поради неуспеха си да дават услуги и други изгоди на обществеността.

Ситуацията остави Съединени американски щати с лимитирани благоприятни условия, сподели Грегъри Д. Джонсен, задграничен помощник в Института за арабските страни от Персийския залив във Вашингтон. Администрацията на Тръмп беше определила хутите за задгранична терористична организация, само че администрацията на Байдън анулира това частично, тъй като щеше да ограничи опциите за облекчение на филантропичната рецесия в Йемен, сподели той. „ Те не са напълно национална страна. Те не са напълно терористична група “, сподели Джонсен. „ Те са нещо като хибридна примес. Съединени американски щати явно са внимателни да не бъдат въвлечени в какъвто и да е боен спор, само че в случай че Съединени американски щати не създадат нищо, тогава хутите евентуално ще продължат да ескалират, както беше през последните два месеца. Запитан в четвъртък дали Байдън премисля изваждането на хутите от листата като терористична група, Кърби отговори: „ Ще преразгледаме това решение “.

Саудитска Арабия - съперникът на хутите по време на гражданската война - парадоксално е една от дребното страни, които биха могли да имат лостове за въздействие върху йеменските бойци, защото двете страни договарят изискванията за преустановяване на огъня, което и двете мощно желаят, сподели Фареа ал Муслими, теоретичен помощник в „ Чатъм Хаус “, фокусиран върху Йемен и Персийския залив.

Но саудитците евентуално бяха по-отчаяната страна, която искаше да се измъкне от войната, която навреди на интернационалната известност на кралството, заплаши амбициозния й вътрешен дневен ред и не даде нито един от мечтаните резултати, в това число заличаване или даже унижение на хутите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР