Призив от Българската академия на науките (БАН) към институциите за

...
Призив от Българската академия на науките (БАН) към институциите за
Коментари Харесай

БАН предлага конкретни мерки за защита на българския език

Призив от Българската академия на науките (БАН) към институциите за отбрана благосъстоянието и хубостта на българския език насочиха в понеделник учени по време на конференция. 

Доц. Елка Трайкова от Института за литература и теоретичен секретар на Българска академия на науките в направление " Културно-историческо завещание и национална еднаквост " показа съответни стъпки, с които се цели да се обединят напъните на всички институции, призвани да работят за престижа на българския език и българската обществена тирада.

Сред тези ограничения са:

- Въвеждане и отстояване, инспекция и оценяване на наложителна подготвеност по български език и българска просвета във всички образователни проекти, която да кореспондира с резултатите от провежданото в България обучение във всички негови степени.

- Във висшето обучение компетентността по езикова просвета да бъде наложителна за всички професионални посоки и области, а освен за филантропичните науки и за изкуствата, свързани със театрална тирада.

- При оценяване и акредитиране на висшите учебни заведения Националната организация за оценяване и акредитация да ревизира съществуването и постигането на съответната подготвеност по езикова просвета, като това се изведе с особена тежест в нейната методика.

- Владеенето на български език, литература, история и просвета да се обвърже и със Закона за българското поданство.

- Да се поддържат публикационната и издателска активност в региона на българския език, история, литература и просвета. Да се сътвори нова база данни към Националния референтен лист на НАЦИД за всички монографични проучвания в посочените области.

- Да се възвърне положителната процедура от предишното, при която експерти от филантропични посоки в Българска академия на науките, СУ " Св. Климент Охридски " и останалите университети в страната организират курсове по езикова просвета за всички, ангажирани в медийното пространство.

- Засилване на ролята на българските общности, учебни заведения, просветителни и културни институции в чужбина.

- Създаване на Български културен институт по модела на " Гьоте институт ", " Сервантес ", " Британски съвет ".

Необходимо е да се извърши целеустремено и методично езиково и просветително обмисляне със стратегически хоризонти, се упорства още.

Тревогата ни е огромна, тъй като всички ние сме виновни , сподели акад. Светланка Куюмджиева. България е една от най-старите европейски страни, с дълбоки езикови корени. Историческата задача на Българска академия на науките постоянно е била да твори познание, да обръща внимание на учеността, на образованието и на духовността, означи тя и добави, че Призивът на Българска академия на науките, прераснал в общоакадемичен диалог, е да обединим силите си за грижа за българския език - всички виновни институции и медии.

С този апел, който посредством медиите доближава до цялата българска общност, приканваме към диалог, който да се трансформира в работна стратегия - политика за езика , сподели чл.-кор. Мирослав Дачев. Най-лошото, което може да се случи в едно общество, е то да престане да бъде сензитивно към това, което погубва неговата еднаквост. Няма спор - езикът, културата, историята са основата на българската еднаквост. Езикът би трябвало да бъде почитан и да бъде обичан, съобщи чл.-кор Дачев.
 Университетски преподаватели упорстват за национална тактика за българския език
Университетски преподаватели упорстват за национална тактика за българския език

Трябва да бъдат въведени единни стандарти за преподаването

Необходима е смяна, насочвана от знаещите и можещите в Българската академия на науките, университетите, ръководещите образованието и хилядите учители още от детските градини, не поотделно, а дружно, сподели чл.-кор. Иван Илчев. Езикът носи в себе си характерността на личността, сподели още той и добави, че е належащо учебниците да разпалват въображението на децата и те да гледат на тях като на премеждие.

Според чл.-кор. Иван Гранитски, тази самодейност е доста навременна и напомни, че основателите на Българското книжовно сдружение са хора на езика, първостроители на модерния български език. Той напомни, че през годините членове на Българска академия на науките са били най-големите български писатели и експерти в региона на езика и те са го развивали. Езикът се развива, само че се нуждае и от грижа, сподели чл.-кор. Гранитски.

Проф. Ана Кочева от Института за български език предизвести, че  българският език е евентуално заплашен език и добави, че неговото опазване е въпрос на национална сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР