Приютите за мигранти се пълнят в цяла Германия, тъй като отношението към новодошлите се втвърдява

...
Длъжностни лица в цяла Германия бият тревога, че вече не
Коментари Харесай

Длъжностни лица в цяла Германия бият тревога, че вече не могат да приемат мигранти, които кандидатстват за убежище

От КИРСТЕН ГРИШАБЪР Associated Press, 28 септември 2023 г., 2:06 ч. Бежанци тази година, избягали от войната на Русия.

Липсата на пространство и пари за мигрантите и Украинските бежанци не са уникални за Берлин. Това е проблем в цяла Германия, където местни и държавни служители изискват повече средства от федералното правителство без успех.

Повече от 220 000 души са подали молба за убежище в Германия между Януари и август - повечето от Сирия, Афганистан, Турция, Молдова и Грузия. През цялата 2022 г. 240 000 души са подали молба за убежище в Германия.

Това е далеч от повече от 1 милион души, пристигнали в Германия през 2015-16 г. Но Германия също е приела повече от 1 милион украинци от избухването на войната през 2022 г. За разлика от други, които пристигат, украинците незабавно получават статут на пребиваване в Германия и 26-те други страни от Европейския съюз.

Докато германците посрещнаха търсещите убежище с цветя, шоколадови бонбони и играчки, когато пристигнаха за първи път през 2015 г., и много отвориха домовете си, за да настанят украинци през 2022 г., настроението към новите пристигащи се промени дълбоко оттогава.

„След две години на (коронавирусната) криза, след това войната в Украйна с нарастващите цени на основно всичко – отопление, газ, също храна – понякога е доста трудно да се убеди хора, които трябва да споделят места и капацитет с хора, които току-що са пристигнали“, каза Лангенбах. успешно използване на втвърдяващото отношение на германците към мигрантите. Проучванията сега я поставят на второ място в национален мащаб с около 21%, далеч над 10,3%, които спечели на последните федерални избори през 2021 г.

Повишаване на AfD в социологическите проучвания и безмилостната антимигрантска реторика на партийните лидери, включително призиви за затваряне на границите на Германия, за да се предотврати влизането на мигранти, оказват натиск върху националните и щатските правителства и други основни партии да втвърдят подхода си към мигрантите.

В сряда министърът на вътрешните работи на Германия обяви, че страната ще засили граничния контрол по „контрабандни маршрути“ с Полша и Чехия, за да предотврати влизането на незаконни мигранти.

През юни германският канцлер Олаф Шолц защити плановете за пълно спиране на влизането на мигранти в ЕС, докато не бъдат преразгледани шансовете им за получаване на убежище, твърдейки, че съществуващите договорености на блока за споделяне на тежестта на търсещите убежище между различни европейски страни е „напълно нефункционираща.“

Германия приема повече мигранти от повечето други европейски страни, но тези усилия все още са бледи в сравнение със страни като Турция и Ливан, които приютяват милиони мигранти от Сирия.

Въпреки променящите се настроения към мигрантите в Германия, тези, които успяват и кандидатстват за убежище, обикновено са благодарни на Бъди тук.

Абдула ал-Швейти от Хомс, Сирия, наскоро пристигна в Берлин и чакаше резултатите от медицинския си преглед в центъра за прием на бежанци. Той каза, че изпитва облекчение, че е „на сигурно място“.

29-годишният каза, че е избягал от дома си, защото къщата на семейството му е била бомбардирана по време на войната и той не иска да се бие във армия. Той каза, че е платил 3000 евро (3180 долара) на контрабандисти, които са му помогнали да стигне от Ливан до Европа. Той пое по Балканския път, като заедно с други млади сирийци се отправи на север през България през гори. Те са пътували пеша, с такси и автобус, докато контрабандистите не са ги оставили в германската столица. той е избягал от репресии от турските власти. Той плати 6000 евро (6360 долара) на контрабандисти, за да организират полет от Анкара до Белград, Сърбия, и след това кола до Германия.

„Надявам се, че ще имам по-добро бъдеще тук. Надявам се, че мога да си намеря работа“, каза 24-годишният младеж със срамежлива усмивка, докато чичо му, който кандидатства за убежище в Берлин преди четири години, стоеше до него и превеждаше.

Майкъл Елиас, ръководител на компанията Tamaja, която управлява центъра за регистрация на бежанци в Берлин, каза, че пристигането на мигранти от цял ​​свят е просто отражение на многото кризи по света, като изменението на климата и войни и че Германия трябва да бъде подготвена за пристигането на още повече хора.

„Да, много хора идват тук, но вижте какво става в света", каза Елиас. „Трябва просто да предвидим, че тук не сме остров на късметлията, че нещата ще ни достигнат също."

___

Следете отразяването на AP относно проблемите с миграцията на https://apnews.com/hub/migration

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР