Приятели и колеги се простиха днес с актьора Йосиф Шамли

...
Приятели и колеги се простиха днес с актьора Йосиф Шамли
Коментари Харесай

Десетки се простиха с актьора Йосиф Шамли

Приятели и сътрудници се простиха през днешния ден с артиста Йосиф Шамли във фоайето на Народния спектакъл "Иван Вазов ". Шамли умря ненадейно през вчерашния ден на 47 години.

"Просто не мога да допускам, той беше душата на всички наши планове. Кипеше от хрумвания, неповторим човек, непретенциозен и добър ", сподели режисьорът Теди Москов.

"Йоско за мен ще си остане постоянно мой студент, един от особените, забавните, ексцентричните, с изключително мощен темперамент, само че за мен е извънредно, бих споделил, отвратително да се деля с мои студенти. Знаейки, че времето е една измислена големина, в действителност, истината е, че би трябвало да мерим хората по живота им, по приноса им ", добави преподавателят му от НАТФИЗ проф. Здравко Митков, представен от БНР.

Шамли беше част от трупата на Народния спектакъл от 2013 година. Зрителите ще го запомнят с десетките му функции в театъра и киното и с премиите, които получава неведнъж за своя професионализъм.

Той е повторен притежател на "Аскеер " - през 1995 година и през 2016 година в категорията "поддържаща мъжка роля ".

Шамли е роден на 2 януари 1972 година в София. През 1994 година приключва актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ в първия клас на проф. Здравко Митков. През 2003 година специализира постановка в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

Първата му роля в театъра е през 1990 година. Тогава играе Рабит в "Градът на ангелите " от Сам Шепард с режисьор Галин Стоев. Преди 11 години Йосиф сложи на сцената на Театрална работилница "Сфумато " "Хирошима, моя обич " от Маргьорит Дюрас.

Някои от спектаклите, в които Йосиф Шамли участваше в последния сезон на Народния спектакъл, бяха "Нощна пеперуда " от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите " от Константин Илиев, "Опит за хвърчене " от Йордан Радичков, "Калигула " от Албер Камю, "Спускане от връх Морган " от Артър Милър, "Теремин: музика, обич и шпионаж " от Петър Зеленка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР