Привличайки хора от други държави, това дава възможност на нашите

...
Привличайки хора от други държави, това дава възможност на нашите
Коментари Харесай

Добромир Иванов: Привличайки чужденци, даваме възможност на българските компании да се развиват по-бързо

Привличайки хора от други страни, това дава опция на нашите компании да се развиват още по-бързо. Това сподели в утринния блок на Радио " Фокус " " Добро утро, България " Добромир Иванов, изпълнителен шеф на BESCO.

" Политическата неустойчивост, която всички виждаме, води до това, че малко по-трудно и постепенно се случват измененията, в случай че могат да се случат. Ние се радваме, че ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и Демократична България свършиха много работа, с цел да може да се осъществя този законопроект за сините карти в границите на този парламент. А той е доста значим, тъй като войната форсира някои процеси, само че и преди този момент, се затваряха доста благоприятни условия пред България да сме място, където да идват гении от други страни ", изясни той.

По думите му до момента процедурата за Сини карти е била  доста мудна и е имало проблеми в нея, а в този момент процесът се форсира доста. Иванов добави, че в текста на закона се дава опция за онлайн кандидатстване, а в този момент се работи по възстановяване на работата на самите институции и дигитализиране на техните процеси.

" Това са такива промени, които дават опция, когато някой човек има капацитет да пристигна към България, борейки се за него работодатели от целия свят, ние с изключение на, че би трябвало да му предложим добра работа и възнаграждение, да няма и административни спънки той да пристигна. Понеже до момента се получаваше, че даже да е атрактивна компанията, в случай че в Холандия или Германия този човек може да отиде за няколко седмици и да се случат нещата елементарно, ние в случай че го мотаем 5 месеца, доста понижаваме шанса да избере българската компания ", разясни той.

" Няма риск българи да останат без работа. Ние имаме извънредно ниски равнища на безработица, просто тъй като демографските ни проблеми са големи. Хората ги няма, фирмите имат средства да назначат стотици хора, а не могат да намерят и десетки индивида в границите на месеци. Привличайки хора от други страни, това ще даде опция на нашите компании да се развиват още по-бързо и по този метод да могат да се отварят още повече работни места и за българи ", акцентира гостът.

Иванов съобщи, че работят и по привличането на вложители извън, само че и поощряване на български вложители да влагат вътре в страната ни. Според него Законът би трябвало да е по този начин изработен, че критериите, по които даваме класовете вложители да предизвикват приблизително и високотехнологичните компании отвън София, с цел да може да се учат от ден на ден българи на умения, които ще ги вършат съответни на пазара на труда на 21 век.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР