Привличане на големи японски компании да открият нови заводи в

...
Привличане на големи японски компании да открият нови заводи в
Коментари Харесай

Пловдив става притегателен център за японските инвестиции

Привличане на огромни японски компании да открият нови фабрики в Тракия икономическа зона (ТИЗ) – това разискаха по време на среща кметът Здравко Димитров и Н. Пр. Нарахира Хироши, дипломат на Япония в Република България.

Негово превъзходителство е на първото си публично посещаване в Община Пловдив.

„ Пловдив е една от най-бързоразвиващите се дестинации в Югоизточна Европа, а ТИЗ и региона са измежду петте най-големи зони, където имаме стотици компании, чието произвеждане заема 40% от локалния Брутният вътрешен продукт. От тях 10 на 100 е делът на машиностроенето и мехатрониката, като в околните години се чака удвояване на техния % “, съобщи кметът Здравко Димитров. По думите му автомобилната промишленост набира от ден на ден скорост, като той не пропусна да означи, че Пловдив с изключение на във връзка с стопанска система и пазара на труда е и привлекателна туристическа дестинация, с помощта на разкриването и опазването на културно-историческото завещание.

Н. Пр. Нарахира Хироши остана впечатлен от обстоятелството, че 80% от заетите в района са в сферата производството, както и, че сходно скупчване на работна ръка няма на никое място в страната. Той съобщи, че ще насърчи и ще се опита да притегли японски компании, които желаят да влагат в чужбина, да го създадат в Пловдив, защото изискванията за това са удобни, изключително за IT бранша и технологиите.



„ Чух доста положителни думи за Пловдив, както и че е модел за подражателство за останалите огромни градове на страната. Освен стопанската система туризмът може да се развие още повече, защото има доста обекти, които са привлекателна дестинация за японските туристи “, съобщи Негово Превъзходителство.

„ 200 компании имат сполучлив бизнес в ТИЗ, като 20 от тях са водачи в международното произвеждане, измежду тях има и японски компании, въпреки и малцина. Възможно е с тях да осъществяваме по-добро партньорство в областта на електромобилността “, показа Пламен Панчев, ръководител на клъстер „ Тракия икономическа зона “.

Президентът Петър Стоянов (1997-2002), който също участва на срещата, изрази вяра, че Н. Пр. Нарахира Хироши може да способства за развиването на стопанската система на Пловдив, защото е някогашен заместник-министър в министерството на земите, инфраструктурата, превоза и туризма в Япония.



В края на диалозите кметът Здравко Димитров акцентира смисъла на ТИЗ за развиването на локалната стопанска система изключително по време на пандемията от COVID-19, когато фирмите в района продължиха да работят и зоната притегли още нови вложители. Той не пропусна да означи и другарските взаимодействие с побратимения на Пловдив японски град Окаяма.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР