Приветствам днешното решение на Турция да продължи процеса по ратификация

...
Приветствам днешното решение на Турция да продължи процеса по ратификация
Коментари Харесай

НАТО приветства решението на Анкара да продължи процеса за присъединяването на Финландия към пакта

Приветствам днешното решение на Турция да продължи процеса по ратификация на присъединението на Финландия към НАТО, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Това ще ускори сигурността на Финландия, на Швеция и на НАТО. Надявам се, че Турция ще гласоподава ратификацията допустимо най-скоро, се добавя в изказването на генералния секретар. Като отбелязва, че предишния юни всички съдружници взеха решение да поканят Финландия и Швеция в алианса, Столтенберг показва, че това е най-бързият развой по ратификация в актуалната история на НАТО.

Той напомня, че при неговата неотдавнашна среща в Турция с президента на страната Реджеп Ердоган е била реализирана договореност за общо съвещание с Финландия и Швеция в централата на алианса. По неговите думи на това общо съвещание предходната седмица всички са отчели, че е реализиран забележителен прогрес в осъществяването на договореностите сред Анкара, Стокхолм и Хелзинки, и че бързите ратификации са в общ интерес.

Най-важното е и Финландия, и Швеция, бързо да станат пълноправни страни от НАТО, а не дали ще се причислят едновременно. Решението от предходната година да бъдат поканени и Финландия, и Швеция, фундаментално укрепи връзките им с НАТО. В резултат на това тяхната сигурност е доста нараснала, декларира Столтенберг.

Той отбелязва, че двете очакващи приемане страни вземат участие в съвещанията и ученията на пакта. Столтенберг добавя, че двете страни са получили двустранни гаранции за сигурността от доста страни от НАТО, в това число Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция. Немислимо е НАТО да не реагира, в случай че Финландия или Швеция бъдат нападнати, тяхната сигурност е значима за пакта, прибавя Столтенберг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР