Привържениците и противниците на независимостта на Каталуния са разделени и

...
Привържениците и противниците на независимостта на Каталуния са разделени и
Коментари Харесай

Какви ще са икономическите последици за Каталуния, ако се отцепи от Испания

Привържениците и съперниците на независимостта на Каталуния са разграничени и по въпроса какви ще са икономическите последствия за региона при възможното й обособяване от Испания.

На 27 октомври 2017 година тогавашният каталунски министър председател Карлес Пучдемон е дностранно разгласи самостоятелност от Испания, предизвиквайки най-тежката конституционна рецесия в страната след възобновяване на демокрацията през 1975 година. Това стана след референдум в неспокойната област, който испанското държавно управление и правосъдната система оповестиха за противозаконен . На него гласоподаваха два милиона души, най-вече сепаратисти, макар огромната, а съгласно някои, жестоката полицейска интервенция за възпрепятстването му.

Оттогава основни представители на придвижването за самостоятелност на Каталуния бяха хвърлени в пандиза, а Пучдемон отиде в заточение в Белгия. Кризата обаче не е отминала. Сепаратистко болшинство още веднъж има надзор над каталунския парламент и, макар по-помирителния звук на Мадрид, испанското държавно управление и гласоподавателите са все по този начин мощно срещу легален избор за самостоятелност.

Не е изненадващо, че не престават да се задават въпроси за бъдещето на региона. Може ли да забележим един ден самостоятелна Каталуния, било то по легален или по противозаконен път? И по какъв начин новата страна ще ръководи своята стопанска система и по-конкретно комерсиалните си връзки с останалия свят?

" Причиняване на безпорядък "
Каталуния има огромна икономическа тежест - тя е с най-голям БВП (БВП) от всички испански области, като нейната стопанска система е почти с размера на датската.-->

Какво обаче ще се случи с целия този Брутният вътрешен продукт, в случай че районът се отдели от Испания?
Анхел Талавера, водещ икономист за еврозоната в аналитичната компания Oxford Economics, споделя, че преходът към самостоятелност би бил " относително неусетен ", в случай че бъде предшестван от правнообвързващ референдум.
Каталунският икономист, който е срещу независимостта, обаче прави ангажимента, че е " извънредно едва евентуално това да се случи ". Според него е по-вероятно районът да се отдели едностранно, " причинявайки безпорядък ".
Първо, споделя той, Каталуния ще изхвърчи от Европейския съюз и ще стартира договаряния по разпоредбите на Световната комерсиална организация с Европейски Съюз и Испания, които изрично са най-големите й търговски сътрудници.
Талавера пргнозира също, че задграничните вложения ще намалеят и, както видяхме преди референдума предишния октомври, фирмите ще стартират да реалокират централите си по правни аргументи.
" При изискване че централното (испанско) държавно управление обезпечава доста ликвидност на района, Мадрид може също така да спре кредитната линия за Каталуния. Възможно е той и да блокира повторното влизане (на областта) в Европейски Съюз ", добавя Талавера.
" Мисля, че Каталуния ще потъне в криза до две тримесечия ", предвижда той.

Преходи
След референдума през 2017 година има предизвестия, че несигурността към независимостта вреди на туристическия бранш и пазара на недвижимите парцели.
Наистина, през юни каталунското държавно управление предвижда, че икономическият напредък на региона ще се забави до 2,9% тази година при 3,4 % през предходната, макар че това е в унисон с наклонността в народен мащаб.
Областта продължава да притегля директни задгранични вложения от огромни компании като Amazon и Uniqlo. А през февруари Каталуния бе оповестена за най-хубавия район в Южна Европа за задгранични вложения през 2018 година от списание еф Ди ай (fDi), което е благосъстоятелност на вестник " Файненшъл таймс ".
Много икономисти - без значение дали са за или срещу независимостта - са съгласни, че една самостоятелна Каталуния може да има ярко бъдеще, откакто реши разногласията си с Мадрид и Европейски Съюз.
" Преходите постоянно са тежки, само че в дълготраен и средносрочен проект салдото сред облагите и разноските ще е в интерес на Каталуния ", споделя икономистът професор Сантяго Ниньо Бесера, подкрепящ независимостта, от университета " Рамон Люл " в Барселона.
" Има към 300 научни проучвания, които потвърждават, че самостоятелна Каталуния ще е сполучлива, и единствено към 10, съгласно които няма да бъде ", отбелязва той.

" Национален дълг "
Каталунските националисти също одобряват краткосрочните проблеми от отцепването за цена, която си коства да бъде платена, с цел да се освободи региона от лапите на Мадрид.
Те настояват, че Каталуния постоянно е имала собствен обособен език и просвета и се стреми към самостоятелност от средата на 19-и век. Казват също, че районът превежда на Мадрид по-голям дял от приходите от налог общ приход, в сравнение с би трябвало - искания, които са оспорвани от някои икономисти.
" В момента, когато Каталуния реализира самостоятелност, първият проблем ще бъде определянето на каузи от испанския народен дълг, който ще остане за (нея) ", декларира проф. Ниньо Бесера.
" От моя позиция Каталуния не би трябвало да поема нищо от дълга, тъй като към този момент е платила прекомерно доста ", показва той.
Всичко това, несъмнено, е чисто хипотетично и доста коментатори настояват, че Мадрид в никакъв случай няма да разреши на Каталуния да се отдели, да не приказваме да провежда референдум за самостоятелност.
Проучванията на публичното мнение също така навеждат на мисълта, че каталунците са разграничени поравно дали да останат част от Испания, а сепаратистките партии в никакъв случай не са получавали повече от 48% от националния избор.



Ултиматуми
Проф. Ниньо Бесера счита, че Каталуния в последна сметка ще се отдели, и когато това стане, Европейски Съюз и Испания ще трансформират своите позиции.
" Обявяването на самостоятелност не би трябвало да бъде преждевременно или придружено с принуждение. То може да бъде последователно, като регионът придобива все по-голяма автономност, до момента в който повече няма смисъл да бъде част от Испания. "  
В последния залп от сагата каталунският министър председател Ким Тора заплаши преди няколко дни да отдръпна поддръжката в националния парламент за държавното управление на малцинството в Мадрид, в случай че то не се съгласи до един месец да позволи публично произвеждането на референдум за самостоятелност.
Мадрид бързо отхвърли настояването, само че загатна, че отворен за диалози за по-голяма автономност.
" Не одобряваме ултиматуми ", сподели Исабел Селаа, която е министър и представител на испанското държавно управление.
" Самоуправление да, само че самостоятелност не ", заключи тя.
Сепаратисткото държавно управление в Барселона не отговори на многократните запитвания на Би Би Си за коментар по икономическите въпроси, повдигнати в тази публикация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР