Притесняваме се за сърцето, когато кръвното ни налягане се повишава.

...
Притесняваме се за сърцето, когато кръвното ни налягане се повишава.
Коментари Харесай

Притеснявате се за мозъка си, контролирайте кръвното


Притесняваме се за сърцето, когато кръвното ни налягане се покачва. Но истината е, че неконтролираното и нелекувано кръвно вреди в не по-малка степен на мозъка. То води до по този начин наречените тихи микро инсулти, които са свързани с когнитивно увреждане и деменция.

Хипертензията е медицинският термин, който се употребява при нараснало артериално налягане. Това положение се появява вследствие на налягането, което се получава върху стените на кръвоносните съдове. С течение на времето се повреждат кръвоносните съдове, което и носи редица здравословни проблеми, в това число и за мозъка.

Артериите са кръвоносните съдове, по които тече богата на О2 и глюкоза кръв. И двете са в непрекъсната незабавна нужда за мозъка. Въпреки че мозъкът съставлява единствено 2% от тежестта на целия ни организъм, той употребява 20% от кислорода и калориите. Дори маловажните проблеми с кръвоносните съдове и кръвоснабдяването са с извънредно тежки последствия за този управителен орган.

Мозъчната тъкан , до която не доближава задоволително О2 и глюкоза поради компрометирано кръвоснабдяване претърпява краткотрайно или непрекъснато увреждане.

При проучване на ЯМР на пациенти с хипертензия лекарите могат да видят провалите на мозъка. Регистрират се промени надълбоко в него, в по този начин нареченото бяло вещество, което демонстрира, че дребните кръвоносни съдове са наранени. Когато бялото вещество в мозъка страда, разумно страда целият мозък – тези промени могат да доведат до васкуларно когнитивно увреждане и васкуларна деменция, което е втората по периодичност форма на деменция. Високото кръвно се приема по принцип за рисков фактор за болест на Алцхаймер.

Има обаче и позитивни данни. При задоволително проучвания се документира, че когато е подхваната терапия при високото кръвно рискът от деменция пада на половина. Лекарствата, които се одобряват за надзор на кръвното налягане имат позитивен резултат в посока предварителна защита на деменцията. При изследване на Института за проучвания Сънибруук в Торонто се открива, че при банкет на ангиотензин

рецепторен блокер се редуцира рискът от деменция доста повече от АСЕ-инхибиторите.

Свързани публикации.. 6 тревожни сигнала за иден инсулт (І част) 2 Високо кръвно налягане - признаци 3 Високо кръвно – по какъв начин да му повлияем с естествени средства? 4

Екип от Емони университет организира клинично тестване за следене резултатите на ангиотензин рецепторен блокер за предварителната защита и болестта на Алцхаймер при пациенти с леко когнитивно увреждане.

Екип на университета Сейнт Джордж изследва действието на тадалафил при пациенти с увреждания на дребните кръвоносни съдове в мозъка за възстановяване на кръвотока и лекуване на васкулана деменция.

Всички тези проучвания са подкрепени от Фондация за разкриване на лекарство против Алцхаймер.

Тази година от Националния институт по неврологични науки и инсулт на NIH, Съединени американски щати, концентрира напъните си за развиването на по-добри диагностични способи и принадлежности за проучване на уврежданията на мозъчните кръвоносни съдове. Учените се надяват, че по този метод ще могат да се разпознават пациентите с ранните признаци на увреда на дребните кръвоносни съдове и надлежно се подхващат ограничения за попречване развиването на деменция.

Предполага се, че скоро ще бъде налично и дейно лекуване против васкуларна деменция. На този стадий опцията да се предпазим от деменция е напълно в наши ръце и виновното ни отношение към ефикасния надзор на артериалното налягане.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР