Притежаването на ядрени оръжия от страна на Израел може да

...
Притежаването на ядрени оръжия от страна на Израел може да
Коментари Харесай

Турският външен министър Хакан Фидан изрази опасения от надпреварата в ядреното въоръжаване

Притежаването на нуклеарни оръжия от страна на Израел може да ускори конкуренцията в нуклеарното въоръжаване и да докара до неподходяща обстановка, съобщи през вчерашния ден турският външен министър Хакан Фидан, представен от Анадолската организация.

В изявление за основаната в Катар телевизия „ Ал Джазира " той изрази опасения, че продължаващото владение на нуклеарни оръжия от Израел ще провокира въоръжаването с сходни оръжия на целия регион и надлежно ще докара до „ неподходяща обстановка както за района, по този начин и за света ", предава Българска телеграфна агенция.

По думите му това, че Израел разполага с нуклеарни оръжия, е „ известна, само че непризната загадка от доста години – факт, който всички знаят, само че никой не признава ".

„ Виждаме, че Израел е развил нуклеарния си капацитет, като не е станал страна по Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия, и знаем също, че в това отношение е получил забележителна поддръжка от Съединени американски щати и Европа. Така че това не е загадка ", изясни той.

Министърът акцентира незабавната нужда от цялостна денуклеаризация на района или от предприемане на стъпки от страна на други страни за подсилване на тяхната сигурност.

Той загатна постигнатия прогрес в насърчаването на солидарността по време на изключителната арабско-ислямска среща на върха, извършена в Рияд предходната седмица.

Фидан уточни, че все още мюсюлманските страни Турция, Индонезия, Нигерия, Йордания, Египет, Катар и Саудитска Арабия са се обединили към концепцията за решение на въпроса в Газа „ посредством всички дипломатически и филантропични принадлежности ". Очаква се от идната седмица представители на тези страни да стартират дипломатическите старания в разнообразни столици.

Както Организацията за ислямско съдействие (ОИС), по този начин и Арабската лига играят решаваща роля на интернационалната сцена за справяне с рецесията в Газа, сподели той.

Турският външен министър акцентира основната роля на Съединени американски щати и означи, че макар другите позиции на Турция и Съединени американски щати във връзка с прекратяването на огъня, той има вяра, че е допустимо постигането на филантропично помирение.

На въпроса дали Турция ще поеме водеща роля в основаването на блок, сходен на икономическия, политическия и военния протест, провеждан от Съединени американски щати против Русия по време на войната в Украйна, Фидан съобщи, че няма спънки за сходна самодейност. Той акцентира, че сега тази тематика е в дневния ред на страната и изясни, че Турция се стреми да построи коалиция с мюсюлманските и арабските страни, а по-късно – да разшири солидарността си с Латинска Америка, Африка и други страни в Организация на обединените нации.

Фидан напомни, че Турция е страна, която дружно с близо 140 други страни признава Палестина като страна и заради това не счита „ Хамас " за терористична организация, а за политическа партия. Той изрече мнението, че Газа „ няма проблем със самоуправлението си " при естествени условия, само че казусът поражда, когато е „ под окупация, подложена на непрекъснати офанзиви и на заличаването на инфраструктурата ѝ ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР