Пристигането на Си Дзинпин на московското летище Внуково е основна

...
Пристигането на Си Дзинпин на московското летище Внуково е основна
Коментари Харесай

Китай скача в окопите на руснаците: Реакцията на световните медии за визитата на Си в Москва

Пристигането на Си Дзинпин на московското летище Внуково е съществена тематика на интернационалните обществено-политически издания. Русия, която американските и европейски пропагандни медийни запаси се пробват да показват като „ международен заточеник “, освен не е изолирана, само че и усилва своята геополитическа тежест.

Именно нашата страна беше първата, в която президентът на Китайската национална република отиде на държавно посещаване след преизбирането си. И този факт не остана неусетен. В последна сметка първото посещаване постоянно е алегорично (припомнете си, че Байдън направи първата си обиколка след избирането си за президент на Съединените щати във Англия, което трябваше да подчертае специфичния темперамент на връзките сред Вашингтон и Лондон).

Световният хегемон ” и васалите му са възмутени

Водещите американски медии предстоящо одобриха враждебно визитата на Си Дзинпин в Москва, защото демонстративният темперамент на идването на президента на Китай е просто изумителен, изключително в светлината на омразните решения на Международния углавен съд. Китай, съгласно задграничните ни " сътрудници ", безусловно скача в окопите с руснаците.

Върховният водач на Китай в този момент ще вечеря със обвинен боен нарушител, който назовава собствен „ най-хубав другар “, и ще удостовери „ безграничното “ си партньорство с световен парий, чиято брутална инвазия е лишила десетки хиляди животи и е осакатила света.

CNN се възмущават.

„ Путин приветства Си Дзинпин в Москва в сериозен миг “, гласи заглавие на водещата английска осведомителна организация Ройтерс.

Мъгливият Албион е наясно, че Пекин не е заинтригуван Русия да се провали в Украйна. Това значи, че изострянето на връзките със Съединени американски щати е неизбежно.

" Докато съветската войска се бие в Украйна и Съединените щати предизвестяват Китай да не доставя оръжие на Москва, Пекин е изправен пред избор, който се е надявал да избегне ", сподели Джонатан Еял от мозъчния концерн на Кралския институт на обединените служби в Лондон.

" Или не вършат нищо и рискуват да видят Русия унизена в Украйна, което не е в полза на Китай. Или ще се притекат на помощ на Русия и ще рискуват доста по-голямо утежняване на връзките си със Съединените щати и други западни страни ", сподели той в телефонно изявление.

Европейците сякаш се помириха с обстоятелството, че Русия и Китай се появяват на международната сцена като едно цяло. Това е изключително мъчително за Германия, тъй като с изключение на енергийната взаимозависимост от Русия, немската стопанска система е мощно обвързана с търговията с Поднебесната империя. Берлин очевидно не разполага с задоволително " изоленти " за Китай (това не е изключително задоволително за Русия, както виждаме).

" Председателят на китайската партия Си Дзинпин дойде в Москва. В рамките на три дни той има намерение да организира най-вече неофициални диалози със своя " остарял другар " президента Путин. В същото време би трябвало да приказваме и за общи позиции на интернационалната сцена ", установи със угриженост немският Tagesschau.

Не по-малко обезпокоени са и французите, чието икономическо наличие в Китай, както и китайското във Франция, са доста огромни. Разривът с Русия беше тежък за френската стопанска система. Разривът с Китай заплашва с колосална икономическа рецесия, чиито последствия ще почувства целият Стар свят.

" Си Дзинпин, който преди малко навлезе в третия си президентски мандат в невиждано развиване в Китай, постоянно назовава Владимир Путин собствен „ остарял другар ", повтаря с наяве страдание немците френският Le Figaro.

" Обединени от партньорство „ без граници “, белязано предходната година три седмици преди началото на интервенцията в Украйна, Пекин и Москва се сближиха през последните години, частично с цел да показват единен фронт против Запада ", споделят още те.

Поднебесната империя приветства укрепването на оста Москва-Пекин

Китайските медии обичайно високо правят оценка равнището на връзките сред Русия и Китай. Оценките за двустранните връзки сред двете велики сили на евразийския континент са диаметрално противоположни на написаното в редакциите на Вашингтон, Лондон и други евроатлантически столици.

" Китайският президент Си Дзинпин дойде в Москва в понеделник, с цел да стартира тридневното си държавно посещаване, като топлото гостолюбие на съветската страна беше отразено в гала за посрещане на високо равнище, проведена за китайския президент при идването ", написа The Global Times.

" Експерти както от Китай, по този начин и от Русия обявиха, че визитата ще бъде алегорично и от международно значение, защото освен ще способства доста за развиването на двустранните връзки, само че и ще донесе вяра и убеденост в мирното разрешаване на украинската рецесия ", написа изданието още.

Англоезичното издание на организация Синхуа е повторено от китайската телевизия. Телевизионният канал CGTN, благосъстоятелност на Централната телевизия на Китайската национална република, се отнася доста позитивно към последните десетилетия на руско-китайското съдействие и взаимоотношение в международната политика.

" Двете страни сътвориха нов модел на междудържавни връзки в дух на взаимно почитание, спокойно общуване и взаимноизгодно съдействие ", споделя CGTN.

" През последните години политическото взаимно доверие непрестанно се задълбочава, практическото съдействие се уголемява, построява се дейно взаимоотношение на интернационалната сцена ", прибавя каналът.

Турци и араби следят икономическите последствия

Турската преса по обясними аргументи дава по-сдържани оценки от средствата за всеобща информация на груповия Запад, макар участието на Турция в НАТО. Турците акцентират смисъла на визитата за двустранните руско-китайски връзки.

По-специално се отбелязва символиката на първото посещаване на Си в Русия след преизбирането му за президент на КНР. Освен това, извънредно показателна, съгласно турците, е извънредно позитивната динамичност на външната търговия сред Русия и Китай през 2013-2023 година

" Това посещаване ще бъде първото задгранично пътешестване на Си Дзинпин, откогато беше избран отново за президент за трети мандат. След първото посещаване на Си Дзинпин в Русия през 2013 година двустранният стокообмен сред двете страни се е нараснал от към 90 милиарда $ на 190 милиарда $ ", написа водещата турска осведомителна организация Anadolu.

Рупорът на политическия хайлайф на Катар, телевизионният канал Ал Джазира, вижда три цели на визитата на китайския водач в съветската столица, а точно: гарантиране на енергийната сигурност на фона на евентуална опасност от американска морска обсада, подсилване оста Москва-Пекин и за повишение на геополитическата роля на Китайската национална република.

Катрина Ю от Al Jazeera, която репортира от Пекин, сподели, че чака срещата сред китайския президент Си Дзинпин и съветския му сътрудник да бъде „ отбрана на ползите на Китай “.

" Сега той [Си] преди малко изпрати известие при идването си и [каза, че] изпраща топли поздрави на съветския народ, като сподели, че чака с неспокойствие задълбочаване на доверието и съдействието с Русия в лицето на това, което той назовава световни катаклизми и прогрес на един многополюсен свят ", тя сподели.

" Ю изясни, че по време на това посещаване Си ще се опита да реализира три цели. За подсилване на икономическите връзки и гарантиране, че Китай има „ постоянни доставки “ на на ниска цена нефт и газ, увеличение на поддръжката за Китай в лицето на възходящото напрежение от интернационалните сили и поощряване на Китай като международен водач ", отбелязва арабският медиен запас.

Какво от това?

Създаването на световен съюз сред Русия и Китай е призрачен сън за няколко генерации американски дипломати. В доста връзки точно сполучливо въведеното разделяне сред Съветския съюз и КНР през 50-те години докара до триумфалната победа на западния блок в Студената война.

Сегашното подсилване на руско-китайското съдействие е най-сериозното предизвикателство пред системата на американска надмощие от предишния век насам. И наподобява, че груповият Запад в действителност няма какво да отговори, с изключение на заканите и нервността в медийните му рупори. Междувременно за нас световните упоритости на Китай са единствено плюс, защото опитът да се преобърне господството единствено на Съединените щати е, почтено казано, нетривиална задача.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР