Пристанището Дедеагач/Александруполис (Дедеагач – българското наименование на пристанището – бел.ред.)

...
Пристанището Дедеагач/Александруполис (Дедеагач – българското наименование на пристанището – бел.ред.)
Коментари Харесай

Експерт: Дедеагач/Александруполис ще намали уязвимостта на България от енергийния натиск на Москва

Пристанището Дедеагач/Александруполис (Дедеагач – българското название на пристанището – бел.ред.) има стратегическо значение за НАТО като идеална опция на Турция предвид на заканите, които се крият на изток. Това акцентира в изявление за „ Катимерини “ Джонатан Руе, шеф по външна политика в Еврейския институт за национална сигурност на Америка (JINSA).

Той съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган „ съзнателно е изоставил “ ролята на страната си като благонадежден югоизточен дирек на Евроатлантическия алианс.

Джонатан Руе също по този начин счита, че държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да усили финансирането на вложенията в Северна Гърция и по-широкия район и да насърчи конкурентните предложения за търга за пристанището, като отбелязва, че отварянето към съветските ползи ще усложни достъпа на Съединени американски щати и НАТО до Източна Европа, а също по този начин ще изпрати неправилно обръщение.

Освен това той прикани Вашингтон да се върне към поддръжката на плана за газопровод EastMed, като съобщи, че той би оказал помощ на Европа да получи енергийна самостоятелност от Русия.

Въпрос: Защо е значим Дедеагач/Александруполис? Какво на процедура предлага той за стратегическото обмисляне на Съединени американски щати и техните съдружници?

Експерт: Дедеагач/Александруполис е добре ситуиран, с цел да може НАТО бързо да реалокира сили на Балканите и в Черноморския район, с цел да се опълчи на възходящото военно и политическо наличие на Русия там, в допълнение към Украйна. Той може също по този начин да помогне на България, Румъния, Северна Македония и други балкански страни, които зависят в доста огромна степен от съветския природен газ, да понижат уязвимостта си от енергийния напън на Москва в сходство с по-големите европейски цели.

Въпрос: Турция обичайно обслужва потребностите на НАТО с взор на изток. Престанала ли е Анкара да бъде благонадежден съдружник на западния алианс? Дали това е повода, заради която Дедеагач/Александруполис печели точки?

Експерт: При ръководството на Ердоган Турция съзнателно изостави обичайна си роля на благонадежден югоизточен дирек на НАТО против Русия и други закани. Това оказва помощ да се изясни по какъв начин Дедеагач/Александруполис, който заобикаля турските проливи, се трансформира във все по-важна опция на Турция за обезпечаване на мощна позиция на силите на НАТО в района.

Въпрос: Какви вложения е в положение да притегли Дедеагач/Александруполис? Виждате ли там условия за ориентиране на средства от Съединени американски щати в тази посока?

Експерт: Недостатъчно употребяваното пристанище е идеално за бъдещи вложения в региона на енергетиката, по-специално за по-голям потенциал за импорт на полутечен природен газ. Градът и покрайнините му също по този начин притеглят вложения в тръбопроводи, железопътни линии и автомагистрали за транспорт на природен газ и сили на НАТО на Балканите - само че там би трябвало да се направи още. В тази връзка Съединени американски щати елементарно биха могли да разширят съществуващата си финансова поддръжка за Инвестиционния фонд на самодейността „ Три морета “, който оказва помощ за замяната на старите инфраструктурни връзки на Източна Европа с Русия с нови връзки с Гърция и други европейски сътрудници.

Въпрос: Газопроводът EastMed ще бъде ли част от проекта за заменяне на съветския енергиен импорт? Или е задоволителен единствено кулоар за полутечен природен газ?

Експерт: Като се имат поради амбициозните цели на Европа да понижи зависимостта си от съветската сила както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект, всеки план, който усилва европейския импорт на природен газ от Източното Средиземноморие, е добре пристигнал. Втечненият природен газ е от решаващо значение, изключително в кратковременен и средносрочен проект, само че евентуално няма да бъде задоволителен самичък по себе си. Администрацията на Байдън би трябвало да се върне към обществената поддръжка за газопровода EastMed, с цел да насърчи Европейски Съюз и Израел да вземат дефинитивно решение дали планът е изпълним. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР