Прищина. Правителството на Косово обеща да има Общност на сръбските

...
Прищина. Правителството на Косово обеща да има Общност на сръбските
Коментари Харесай

Габриел Ескобар: Косовското правителство да формира Общност на сръбските общини

Прищина. Правителството на Косово даде обещание да има Общност на сръбските общини (ОСО), а Съединени американски щати чакат Косово и Сърбия да спазят предходните си задължения, сподели заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати и делегат на президента на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, представен от сръбския вестник “Политика “ .

Той сподели, че Съединени американски щати приканват държавното управление на Косово да извърши решението на Конституционния съд и да записва земята за манастира Високи Дечани.

Ескобар добави, че Съединени американски щати не диктуват и няма да диктуват какво би трябвало да прави ОСО или какви би трябвало да бъдат неговите пълномощия, тъй като това е суверенно решение, което косовското държавно управление би трябвало да вземе, оповестява Tanjug.

„ Има разнообразни модели, които работят, в това число тези, които биха разрешили по-добра локална съгласуваност без друго равнище на ръководство или изпълнителна власт “, сподели той, добавяйки, че Съединените щати приканват държавното управление на Косово деликатно да прегледа тези модели.

Говорейки дали Косово ще извърши настояването на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и ще извърши решението на Конституционния съд от 2016 година за връщане на земята на манастира Високи Дечани, Ескобар сподели, че позицията на Съединени американски щати е ясна и че в тази ситуация става дума господство на закона, а не за етническа, политическа или религиозна принадлежност.

Той добави, че Съединени американски щати не престават да приканват Прищина да извърши решението на Конституционния съд от 2016 година и да записва земята на този сръбски манастир.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР