Присъствието на различни политически партии показва, че българската общност в

...
Присъствието на различни политически партии показва, че българската общност в
Коментари Харесай

Провокация в Северна Македония срещу Кирил Петков и България

Присъствието на разнообразни политически партии демонстрира, че българската общественост в Северна Македония е същински приоритет. Вие сте мостът, който е мотор, с цел да покажем пътя на РСМ към Европейския съюз. Ако не работим дружно, има заплаха проблемите през годините да продължат. Това съобщи на среща с представители на български организации в Република Северна Македония премиерът Кирил Петков, представен от Българска телеграфна агенция и БНР.

В срещата, състояла се в Генералното консулство на България в Битоля, участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, заместникът й Велислава Петрова, посланикът в югозападната ни съседка Ангел Ангелов, народни представители от няколко парламентарни групи и някогашният ръководител на 44-тото Народно заседание Цвета Караянчева.

Петков призова за усилена работа от двете страни на границата, с цел да бъдат преодолени всички проблеми, а Балканите да се трансфорат в проспериращ район.

За да бъде Република Северна Македония част от европейското семейство, би трябвало да се съблюдават правата на българите, уточни вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея визитата на днешната делегация демонстрира постигнатия народен консенсус по тематиката.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска прикани за вписването на българите в конституцията на страната, с цел да бъдат спазвани правата им.

По-късно денем българката делегация ще взе участие ще взе участие в откриването на нов клуб на Културния център „ Иван Михайлов “ в град Битоля. Той носи името на българския бунтовник, дълготраен водач на Вътрешна македонска революционна организация и последна мощна фигура в историята на македонското освободително придвижване Ванче Михайлов. Сдружението работи с българската общественост в Северна Македония и в края на март отхвърли резултатите от преброяването, съгласно което като българи в прилежащата страна се самоопределят едвам 3504-ма души.

В битолското село Кравари посрещнаха българската делегация отпред с премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова с обидни плакати. 

Македонският „ Вечер “ пише: Днес в Битоля българският министър председател Кирил Петков ще открие клуб, който ще работи в границите на културния център „ Иван Михайлов “. Българският министър председател е придружен от българския вицепрезидент Илияна Йотова, външния министър Теодора Генчовска и някогашният външен министър Екатерина Захариева, ще разпространява държавните планове. Те ще бъдат представени на срещата на Петков със сдруженията на българските жители в страната.

След поредност от несправедливости, които България нанесе на Македония, в това число ветото за започване на договаряния, жителите не харесват това посещаване, продължава македонският „ Вечер. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР