Присъединяването ни към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие

...
Присъединяването ни към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие
Коментари Харесай

„20 години България в НАТО“: Как го отбелязаха политиците

" Присъединяването ни към този най-мощен боен съюз на нашето съвремие - НАТО, е в действителност и присъединение към едно пространство на споделените демократични полезности, на независимост и мир, на ценене на човешките права и на върховенството на закона ". Това сподели президентът Румен Радев на националната конференция на тематика " 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно ".
Форумът е под егидата на държавното управление в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, взаимно с Информационния център на Министерството на защитата, Атлантическия клуб в България и Софийския конгрес за сигурност.

Президентът уточни, че са положени висши старания на генерации държавници, политици, дипломати, военни и общественици за участието на страната в НАТО. 

" Тези, които бяхме в оперативната страна на всички процеси, доста бързо разбрахме, че процесът на пълноценна интеграция ще бъде извънредно сложен и нескончаем. Ние не покривахме редица извънредно значими критерии и стандарти, макар че бяхме признати " разяснява Румен Радев. Фазата по политическата интеграция завърши относително бързо, с помощта на отличната работа на нашите политици и дипломати, само че етапа по военно-политическата интеграция изисква доста старания, запаси и към момента ги изисква в още по-голяма степен, добави президентът.

Всички страни членки са длъжни да сплотяват капацитет, старания и запаси, с цел да може да развиват военна просвета, високи технологии, космос и изкуствен интелект, съобщи той. По думите му без тези неща актуалните интервенции са невъзможни.

Държавният глава уточни, че при започването на войната в Украйна плановете за рационализация на българските Въоръжени сили най-накрая са се задвижили с задоволително движение. Трябва да създадем всичко допустимо да впрегнем дипломатически старания, с цел да има преустановяване на огъня, обновяване на разговора и търсене на мир, съгласно правилата на Организация на обединените нации и на интернационалното право, сподели президентът във връзка с войната в Украйна. В тази връзка Радев прочете и член 1 от Северноатлантическия контракт, който гласи, че „ Страните по Договора се задължават в сходство с Устава на

Организацията на обединените народи да уреждат всеки интернационален спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по метод, който да не заплашва интернационалния мир, сигурност и правдивост, и да се въздържат в интернационалните си връзки от опасност със мощ или приложимост на мощ по какъвто и да е метод, несъответстващ с задачите на Организацията на обединените народи ".

Заради това аз не одобрявам изявления на някои водачи, че е време да изпратим войски в Украйна, въпреки и на двустранна основа. Длъжни сме да оказваме помощ на Украйна, само че сме длъжни и да не позволяваме рискова ескалация и въвличането на всички нас в спора, което значи световен конфликт с непредвидими последици за човечеството, сподели президентът. 

Членството на НАТО в днешни дни е на първо място отговорност към нашата лична сигурност и на съдружниците ни, а това значи създаване на съответни и модерни отбранителни качества, сподели още Румен Радев.

Разширяването на НАТО е всъщност разширение на демокрацията, на мира и сигурността, сподели от своя страна министър председателят в оставка акад. Николай Денков, който присъства на конференцията  „ 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно “. Събитието е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината от присъединението на страната ни към Северноатлантическия пакт.

Той означи, че Алиансът е поръчител за сигурността над 1 млрд.граждани. НАТО сподели, че може да се приспособява сполучливо към провокациите пред сигурността, сподели Денков и добави, че обединяването ни прави по-силни.

Врагът на Владимир Путин не е военната мощност на Запада и на НАТО, тъй като доктрината на Алианса е възпираща и отбранителна, разяснява Денков. Той съобщи, че режимът в Москва се бори против демокрацията и одобряването на нейните полезности.

" НАТО за България не е единствено стратегическа и външнополитическа цел, а тласък за одобряване на демократичните полезности, за социално-икономически прогрес ", съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на конференцията

" Точно преди 20 години седем страни от Централна и Източна Европа направихме своя върховен избор - да се присъединим към съюз на страни, които пазят свободата ", уточни Габриел. Тя добави, че за тези 20 години България е положила обилни старания за евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани.

Тя акцентира още, че бъдещето на Украйна е в НАТО, а страната ни ще продължи да ѝ оказва поддръжка.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР