Присъединяването на Украйна към НАТО засега е изключено, тъй като

...
Присъединяването на Украйна към НАТО засега е изключено, тъй като
Коментари Харесай

Шефът на Мюнхенската конференция по сигурността: Влизането на Украйна в НАТО сега е изключено

Присъединяването на Украйна към НАТО към този момент е изключено, защото това би въвлекло страните от алианса в положение на въоръжен спор с Русия. Това декларира ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген пред вестник Rheinische Post, оповестява ТАСС.

По думите му, приемането на Украйна като член на НАТО в този момент „ непосредствено би въвлякло алианса във войната, защото в сходство с член 5 от Северноатлантическия договор ще бъдат длъжни да се притекат на помощ “ в спора с Русия.

В навечерието на започващата във вторник среща на върха на блока във Вилнюс Кристоф Хойсген поддържа доставката на бойни самолети за Киев, а също по този начин се изрече в интерес на скорошното влизане на Украйна в НАТО. " Украйна би трябвало и ще стане член на НАТО незабавно щом събитията разрешат ", уточни той.

Съпредседателят на Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ, част от ръководещата коалиция) Ларс Клингбайл също е на мнение, че до края на спора с Русия влизането на Украйна в НАТО е изключено. „ НАТО не може да одобри Украйна, до момента в който тя е във война, в противоположен случай Германия и други съдружници автоматизирано ще станат страни в спора “, сподели политикът в изявление за портала RND, оповестено през днешния ден. Той обаче акцентира, че на срещата на върха във Вилнюс блокът ще даде " явен сигнал " за задълбочаване на военното съдействие с Киев.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Украйна няма да получи покана за НАТО на идната среща на върха във Вилнюс на 11-12 юли, само че ще ѝ бъде изпратен мощен сигнал, че „ вратите на алианса остават отворени “. Той също по този начин сподели, че НАТО ще одобри многогодишна стратегия за военна помощ на Украйна, която би трябвало да се извършва без значение от хода на спора с Русия, показва ТАСС.

НАТО одобри политическо изказване на срещата на върха в Букурещ през април 2008 година, че Украйна в последна сметка ще стане член на НАТО, само че не показа План за деяние за участие, първата стъпка в правния развой на страната за присъединение към организацията.

През февруари 2019 година Върховната рада утвърди ремонти в конституцията, в които е записан стремежът на страната да се причисли към НАТО. Президентът на Украйна Володимир Зеленски неведнъж е заявявал, че Киев желае да получи съответни периоди за присъединение към алианса.

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР