Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС) в момента

...
Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС) в момента
Коментари Харесай

Осезаемо отстъпление. Радев обвини Северна Македония в лобизъм в писмо до европейските лидери

Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС) сега се гради не върху осъществяване на критериите за участие, а върху лобизъм. Такова обвиняване насочи президентът Румен Радев в понеделник в публично писмо до европейските водачи и институции.

Писмото идва единствено дни откакто в свое изказване Радев на промени с лобиране. То идва и няколко часа откакто пред Българското национално радио (БНР) висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел , че от страна на Европейски Съюз няма спънка за присъединението на Северна Македония.

В писмото си до европейските водачи Радев написа, че развитията напоследък демонстрират " осезаемо оттегляне от трасирания път ".

" Вместо да работи за осъществяването на изискванията, Скопие залага още веднъж на интензивно лобиране, с цел да прикрие неналичието на политическа воля за реализиране на критериите за участие ", се споделя в писмото.

" Изострят се нападките и езикът на омразата против България, вкарват се " черни описи " за възбрана на български жители да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общественост – зачестяват случаите на физическо принуждение, на административен и правосъден тормоз над хората с българско съзнание, на палежи и стрелби против културните им клубове, на непрестанна опасност за работните им места единствено тъй като са българи ", написа още в писмото.

Президентът дава като образец за лобизъм от страна на македонските управляващи в поддръжка на европейския път на Северна Македония, в която се признава македонската просвета, еднаквост и език.

Освен това Радев показва като образец за " лобистката политика на Скопие " и обстоятелството, че външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви, че и други страни членки имат желание да излязат с заявления, сходни на резолюцията на немския Бундестаг.

" Никога до момента страна претендент за участие не е била допускана да има такова въздействие върху работата на европейските институции ", се споделя в писмото на Радев.

Освен че признава македонската просвета, документът, признат от немския парламент, приканва Скопие да извърши контрактуваната смяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи. В него се предлага и немското държавно управление да призове България да поддържа пътя на Северна Македония към Европейски Съюз в границите на постигнатия компромис и да се въздържа да слага спомагателни условия.

Вписването на българите в македонската конституция беше записано като изискване за формалното начало на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз предходната година. За задачата би трябвало да бъде изменена Конституцията на страната с болшинство от две трети от 120-членния парламент в Скопие.

Засега такова болшинство няма, като главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е срещу измененията. Между нея и ръководещата партия на социалдемократите обаче през последните седмици текат договаряния, тъй че конституционните промени да станат вероятни.

По-рано министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски сподели, че водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е изискал министерски кресла в кабинета, допускайки опцията въпреки всичко да разреши с гласовете си разглеждането на измененията, в случай че това е последното българско изискване.

На този декор напрежението с България още веднъж беше изострено след изказванието на Радев от предходната седмица, че Скопие няма подготвеност за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз и прикрива неналичието не промени с лобиране. Тогава Ковачевски му отговори, че българският президент би трябвало да се занимава повече с промените в страната си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР