Присъединяването на Финландия към НАТО днес ще бъде историческо събитие

...
Присъединяването на Финландия към НАТО днес ще бъде историческо събитие
Коментари Харесай

Столтенберг: Путин предизвика историческото разширяване на НАТО с войната в Украйна

Присъединяването на Финландия към НАТО през днешния ден ще бъде историческо събитие и директно разследване от съветската инвазия в Украйна, съобщи шефът на пакта Йенс Столтенберг, който акцентира, че Алиансът ще направи по този начин, че Швеция също да стане негов пълновръстен член, съобщи Ройтерс.

" Президентът Путин разгласи за цел на нашествието в Украйна " по-малко НАТО ". Той получава тъкмо противоположното – Финландия през днешния ден, а скоро и Швеция ще стане пълновръстен член на Алианса ", сподели Столтенберг преди съвещание на външните министри на НАТО.

Столтенберг акцентира, че няма да има войски на НАТО във Финландия без нейно единодушие. Той добави, че алиансът може да провежда военни учения в съюзническа страна или да има военноморско или въздушно наличие, само че без да има непрекъснати бази.

Според него военната история на Финландия с Русия значи, че тя е наясно със опасността от Русия.

" Целта на възпирането и защитата на НАТО не е да предизвика спор, а да предотврати спор. Всяко неразбирателство, всяка неверна преценка е рискова и като Хелзинки стане пълновръстен член, ние отстраняваме полето за неверни преценки в Москва по отношение на готовността на НАТО да отбрани Финландия “, сподели той пред кореспонденти преди началото на днешната среща в Брюксел.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи също през днешния ден, че присъединението на Финландия към НАТО може да докара до " ескалация на спора " сред Русия и Запада.

Министърът упрекна алианса, че " ускорява антируския си курс " и по този начин рискува разгръщане на спора. Той също по този начин подлага на критика Съединените щати и техните съдружници за продължаващата военна поддръжка за Украйна.

" Посочва се, че единствено тази година те са подготвени да доставят над 200 танка западно произвеждане, повече от 400 модерни бойни бронирани машини “, сподели Шойгу.

Той предизвести, че беларуска авиация към този момент е способна да придвижва нуклеарни бойни глави и че ракетни системи " Искандер " са ситуирани в Беларус. Те могат да носят стандартни или нуклеарни бойни глави.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР