Присъединяването на България към еврозоната и към втората най-използвана валута

...
Присъединяването на България към еврозоната и към втората най-използвана валута
Коментари Харесай

Петя Димитрова: Еврото ще подобри инвестиционната среда в България

Присъединяването на България към еврозоната и към втората най-използвана валута в света е дълго чакан развой. Той ще повлияе позитивно на стопанската система на страната ни и ще бъде мотор за ускорение на промените, повишение на благосъстоянието и постигане на европейските стандарти на живот. Това сподели Петя Димитрова, основен изпълнителен шеф на Пощенска банка и ръководител на УС на Асоциацията на банките в България (АББ), в изявление за „ 24 часа “.

Ще донесе доста изгоди на жителите и компаниите освен от гледна точна на намаляването на трансакционните разноски, само че и посредством възстановяване на капиталовата среда, активизиране на локалните и задграничните вложения, със засилена капиталова активност, която се чака да подкрепи заетостта “, добави тя.

Димитрова е безапелационна, че това сигурно ще се отрази позитивно и на кредитирането, ще открие доста спомагателни благоприятни условия, а измежду тях и за развиване на финансовите пазари в България.

„ С представителите в Асоциацията на банките в България планираме да проведем разяснителна акция измежду жителите, за което разчитаме на подпомагане и на Българска народна банка, и на държавното управление, с цел да разбираем всички изгоди от приемането на еврото, което ще усъвършенства доста средата, в която всички вършим бизнес. За нас, банките, е значимо да можем да отговорим на всички условия и да си подготвим осведомителните системи. Подготовката с изключение на времеемка е и доста скъпа – общата сума, която банките се чака да изразходят за въвеждането на еврото – за обмяната на парите в послание, както и за нужните промени в техните осведомителни системи и информационни акции, възлиза на сред 300 и 400 млн. лева “

Според нея няма заплаха хората да не могат да си сменят левовете в евро, когато пристигна моментът за това, само че Петя Димитрова поучава клиентите да не чакат и да употребяват месеците преди приемането на еврото, с цел да внесат парите, които имат като наличия, по банковите си сметки.

В тази връзка Пощенска банка първа започва 3-месечна акция, с цел да улесни клиентите си преди въвеждането на еврото, като им дава опция да внасят суми в лв. по сметките си без такса. Безплатното внасяне на банкноти в лв. ще се ползва в интервала от 1 април до 1 юли по всички сметки и депозити в лв. на клиенти – физически лица, ще е годна за следните канали за банкиране – на каса във финансов център, през АТМ устройство с депозитна функционалност или посредством цифровите зони за самообслужване, ще бъде без ограничаване на импортираната сума, при вноска на каса, като за суми над 100 000 лева ще е належащо предварителна писмена поръчка от 3 работни дни. При внасяне на АТМ или терминално устройство на самообслужване изискванията ще се ползват до размера на оптималните дневни предели за съответния канал.
Какво ще стане с лихвите?
Няма учредения за упования, че лихвените проценти могат да се покачат с въвеждането на новата валута. Дори противоположното – идва моментът за понижението им “, сподели Димитрова. „ Големите централни банки, като ЕЦБ и Федералният запас, оповестиха, че скоро ще стартират понижение на главните лихви “.
 new inner pic
Снимка: Пощенска банка

По отношение на мненията за прекалено банково кредитиране на физически лица и „ балон “ в цените на парцелите, тя е безапелационна, че банките в страната кредитират рационално и отговорно, като даде за образец разбор на Пощенска банка със статистика за 10-годишен интервал.

От данните се вижда, че растежът на потребителските и ипотечни заеми е съпоставим с този на приходите, както и с растежа на Брутният вътрешен продукт.

 new inner pic
Снимка: Пощеннска банка

„ Ако погледнем данните за размера на междинната работна заплата, ще забележим, че за последните 10 години тя се е нараснала 2.7 пъти, а минималната 3 пъти, което е повече от повишаването на потребителските и ипотечните заеми – по-високите приходи на семействата са задоволителни за обслужване на множеството заеми, които те са взели. За същия интервал номиналният Брутният вътрешен продукт се е нараснал 2.2 пъти до 184 милиарда лева “
 new inner pic
Снимка: Pixabay

Данните демонстрират още, че дългът на семействата към Брутният вътрешен продукт в България е 23%, до момента в който същото съответствие за 27-те страни от Европейския съюз е 55% – на половина по-малко, което съгласно нея значи, че не може да се приказва за свръхзадлъжнялост на популацията в страната, а тъкмо противоположното. За това спомага и спадът на безработицата.
 new inner pic
Снимка: Пощенска банка

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че от 2013 година насам безработицата е спаднала три пъти – до 4.3%, което значи, че на процедура в огромните градове и измежду високообразованите българи, тя е покрай нулата.

„ Напоследък също доста се приказва и по тематиката за инфлацията и по какъв начин тя изяжда действителните приходи на популацията. Нека не забравяме, че храните и енергоносителите имат максимален дял в потребителската кошница и надлежно повишаването на техните цени е главният „ извършител “ на инфлация. За последните 10 години действителните приходи на популацията са се нараснали – даже и през последните две мощно инфлационни години България беше една от дребното страни в Европейски Съюз, в която имаше двуцифрен растеж на междинните хонорари и действителен растеж на приходите “, добавя Димитрова.

Логично по-високите приходи и растящият пазар на недвижими парцели води и до повече спестявания на популацията. Само за последната година депозитите на семействата са се нараснали с рекордните 8.3 милиарда лева, като единствено през декември предходната година растежът е с колосалните 2.28 милиарда лева “, подчертава в изявлението си тя.
Дигитализация и нововъведения при банките
„ Ускореното внедряване на високотехнологични решения в банковия бранш усъвършенства неведнъж потребителското преживяване и банките ще продължим да влагаме в това да осигуряваме на клиентите по-бързи и точни банкови услуги “, акцентира Димитрова.

И добави, че преимущество имат огромните участници на пазара, тъй като разполагат с запас и средства, с цел да внедряват разнообразни софтуерни решения и да обезпечават още по-качествени и ефикасни банкови услуги.

„ В Пощенска банка вършим обилни вложения в преправка на процеси и в човешки запас, с цел да създадем разбираеми за клиента приложения, които да засилят удоволствието от контакта с нас. Phygital моделът е бъдещето на банкирането. Хибридните форми на банкиране, комплексният модел сред цифрови и физически услуги, потребителското прекарване в разнообразни канали и платформи – поредно, в действително време – това е, което вършим в Пощенска банка и което чакат нашите клиенти “, показва още Петя Димитрова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР