Присъдата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който получи две

...
Присъдата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който получи две
Коментари Харесай

Протести срещу присъдата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу

Присъдата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу , който получи две години и 7 месеца затвор и политическа възбрана поради засегнатост към високопоставени публични представители, провокира надълбоко безпокойствие и бурни митинги. Хиляди хора се събраха пред постройката на кметството, с цел да изразят недоволството си от присъдата против известния кмет. Лидерите на 6-те опозиционни партии, обединени в опозиционния Народен алианс, проведоха в Истанбул протест в поддръжка на Имамоглу .

at 16:00 tomorrow.
— Ekrem İmamoğlu (International) (@imamoglu_int)

След решението на съда през вчерашния ден водачът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдарогу прекъсна визитата си в Германия и се върна в Истанбул, с цел да съобщи поддръжка за истанбулския кмет.

„ Продължавайте да се усмихвате. Гледайте на живота с усмивка. Президентът не ни натъжава. Защото сме прави. Докато сме прави, постоянно би трябвало да се усмихваме “, сподели Кълъчдароглу.

Решението провокира реакции освен измежду опозицията, само че и измежду видни персони от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

”Присъдата затвор хастари кандидатурата на Имамоглу. Не 6-странната маса (така се назовават известно водачите на опозиционния Народен алианс - б.а), а съдът се оказа този, който ще дефинира нашия вероятен конкурент на изборите “, разяснява Шамил Таяр , член на Централния комитет на ПСР.

Изявлението на Таяр е обвързвано с това, че кметът на най-големия турски мегаполис е основен конкурент на президента Реджеп Тайип Ердоган за президентските и парламентарни избори, които ще се състоят през 2023 година

Бюлент Арънч, който е съосновател на ПСР дружно с Ердоган и Абдуллах Гюл, реагира доста остро и назова решението на съда ”срамно и разочароващо “ . В Туитър Бюлент Арънч написа: „ Докато тази неточност не бъде поправена, политическите последствия от решението единствено ще проправят пътя за създаване на мощен кандидатски профил против Партията на справедливостта и развиването “.

" Днешното правосъдно решение е огромна неправда освен против Екрем Имамоглу, само че и против Турция. Волята на нацията е над всичко останало. Вярвам, че висшите съдилища ще поправят тази неточност ", съобщи някогашният президент Абдуллах Гюл.

Присъдата на Имамоглу провокира реакции и в чужбина.

„ Това незаслужено наказване е срещу човешките права, главните свободи и върховенството на закона “, се споделя в изказване на кабинета на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, което цитира турската телевизия Хабертюрк.

Продължават да постъпват протестни реакции и в отбрана на Имамоглу от адвокати, интелектуалци, хора на изкуството, актьори, реализатори от всички краища на страната.

Критици настояват, че решението на съда е политическо и цели да отстрани Имамоглу, който е един от най-силните съперници на Ердоган.
Какво се случи?

На изборите през 2019 година Екрем Имамоглу завоюва кметския пост в Истанбул с над 800 хиляди гласа (при повтаряне на изборите) пред съперника от ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Загубата на Истанбул бе огромен удар за ПСР и персонално за Ердоган, който постоянно цитираше максимата “който владее Истанбул, владее Турция ”.

Имамоглу бе изпратен на съд по отношение на тирада от 4 ноември 2019 година , в която споделя, че тези, които са анулирали локалните избори в Истанбул по това време, са " простаци ".

Делото бе отлагано няколко пъти. Кметът отхвърли да е обиждал високопоставени публични представители.
Имамоглу настоя, че думите му са били отговор към вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който го е нарекъл " простак " и го е обвинил, че е подлагал на критика Турция по време на посещаване в Европейския парламент.

Решението на съда бе оповестено след 4-часово спиране на съвещанието. Турски медии настояват, че в хода на съвещанието е бил заменен един арбитър.

Решението предстои на обжалване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР