Природозащитниците заявиха, че броят на носорозите в Африка е нараснал

...
Природозащитниците заявиха, че броят на носорозите в Африка е нараснал
Коментари Харесай

Броят на носорозите в Африка нарасна за първи път от 2012 г. насам

Природозащитниците обявиха, че броят на носорозите в Африка е повишен през предходната година, като приветстваха първите " положителни вести " от десетилетие насам за застрашеното от бракониерство животно, съобщи Агенция Франс Прес.


По данни на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN) в края на предходната година на континента са бродили близо 23 300 носорога, което е с 5,2% повече от 2021 година

" С тази добра вест можем да въздъхнем с облекчение за първи път от десетилетие насам ", съобщи Майкъл Найт, еколог, който ръководи Групата на експертите по африканските носорози към IUCN.

IUCN комбинира оценките на носорозите от разнообразни страни, с цел да изготви данните за континента, и съобщи, че " комбинацията от начинания за отбрана и биологично развиване " е довела до увеличение на броя на черните носорози с 4,2 % до 6 487.

Белите носорози са се нараснали с 5,6 % до 16 803 - първото нарастване от 2012 година насам, заяви IUCN.

" Наложително е да продължим да затвърждаваме и надграждаме това позитивно развиване и да не губим зоркост ", сподели Найт.

Носорозите са били унищожени от десетилетия бракониерство, провокирано от търсенето в Азия, където роговете се употребяват в обичайна медицина поради хипотетичния им лечебен резултат.

По данни на IUCN през 2022 година бракониери са умъртвили повече от 550 носорога на целия континент, най-вече в Южна Африка.

Южна Африка е дом на близо 80 % от носорозите в света. Бракониерите там все по-често се насочват към частни резервати в лова си на рога, мощно търсени на черните пазари, където цената за тегло съперничи на тази на златото и кокаина - почти 60 000 $ за кг. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР