Природозащитници отново сигнализират за нередности в защитена местност Силистар. Този

...
Природозащитници отново сигнализират за нередности в защитена местност Силистар. Този
Коментари Харесай

Природозащитници: Нова телевизия прави поразии в защитената зона Силистар

Природозащитници още веднъж алармират за нередности в предпазена околност Силистар. Този път казусът идва от ефирен екип, който снима риалити предаване за Нова телевизия на плаж ”Листи” в един от последните диви региони на южното Черноморие.

Според очевидци към плажа е прокаран път с булдозер и са унищожени дървета, като най-вероятно е разчистен остарелият горски път. По него има следи от тежка техника, също така охранители на снимачния екип гонят летовниците от плажа, оповестява Сега.

За случая сигнализира със видео и фотоси Гери Николова във Facebook и попита "Кога си подавате оставката г-жо Ангелкова? Вие ли разрешихте това? "

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов удостовери пред БНР, че се прави инспекция на място, като повече информация дали има нарушавания се чака по-късно денем. Кметът на Царево Георги Лапчев е сигурен, че проблем няма. Лапчев, декларира пред националното радио, че "най-вероятно става въпрос за горски път, който си съществува там от години ".

"Видях, че във Facebook човек може да написа каквото си желае, когато изиска, без да носи никаква отговорност. Горските пътища редовно биват приглаждани, когато има обекти, или когато се вършат лесо-културни загради ", изясни кметът.

Според Дарик радио пет институции са дали позволение на продуцентите да снимат на плажа - министерството на туризма, горските чиновници, пожарната, община Царево и екоинспекцията в Бургас. От дирекцията на естествен парк Странджа, в чиито лимити попада плажът, обаче не са били известени за фотосите.

В предпазената зона не може да се прокарват нови пътища, също така допускането на тежка техника е под въпрос. Екипът има позволение да снима на плажа до септември.

Последният опит да се пуснат публично коли в горите на Странджа беше от тази пролет, когато министърът на туризма Николина Ангелкова се ускори да дава на концесия плаж Липите в местността сред Синеморец и Силистар. След като природозащитници подвигнаха звук, че това значи да се прокара път през гората, Ангелкова се отхвърли от желанието си.

Журналистът Татяна Кристи изрече възмущението си за случая във Facebook като написа: "Аз тъй като не виждам българска телевизия, пу-пу, да не дава бог таквоз нещо, желая единствено да попитам дали някой даде пояснение дали Народоосвободителна въстаническа армия телевизия, която снима нещо си на дивия плаж в Странджа и е спряла достъпа на жители до плажа, е платила на общината избрана сума за използването на публичен плаж с комерсиални цели? И дали може да забележим контракта подписан с общината за използването на този плаж от частна компания и при какви условия, защото това е и предпазен резерват? И по кое време е била известена обществеността, че на този плаж не може да има достъп? Питам най-елементарен въпрос. Дали някой джурналист от Народоосвободителна въстаническа армия (знам, че не един ме следват) може да изкоментира обстановката без да почине от боязън? "
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР