Природозащитници настояват Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ да спре процедурите за

...
Природозащитници настояват Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ да спре процедурите за
Коментари Харесай

Възможните сценарии за бъдещето на автомагистрала “Струма”

Природозащитници упорстват Агенция "Пътна инфраструктура " /АПИ/ да спре процедурите за избор на реализатор и възлагане на строителството на Лот 3.2 на автомагистрала "Струма " през Кресненския пролом. Инициативата се провежда от Коалиция “Да спасим Кресненския пролом”, която включва: Сдружение за дива природа “Балкани”, Екологично съдружие „ За Земята”, Българско сдружение за отбрана на птиците, Институт за зелена политика„ Училище за природа “ – с. Влахи, CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe.

"Настояваме за обстоен организационен проект на източния вид Г20 ", сподели Петко Ковачев от Института за зелена политика и обърна внимание на предприемането на предварителни ограничения против пътните произшествия в пролома и в Кресна, както и ограничения за запазване на биоразнообразието, до момента в който тече строителството

Еколозите упорстват да се изготви и организационен проект на предвиждания вид с дълъг тунел, както и да стартира подготовка за процедура на нов избор на реализатори. Другите оферти са за преправяне на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда по отношение на рекомендациите на Европейска комисия, и неговото ново разискване.

"На 15 януари, в деня, в който се очакваше българските управляващи да отговорят на сериозните мнения на Европейската комисия за финансирането на автомагистрала “Струма” в региона на Кресна, Агенция пътна инфраструктура разгласи, че се отхвърлят от това финансиране. Въпреки изказванията на АПИ, че планът не нарушава законодателство, в мненията си от август 2019 Европейска комисия ясно съобщи: “…проектът не дава отговор на член 6, параграф 3 от Директивата за местообитанията”, разясниха от неправителствената коалиция "За да остане природа в България ".

Доц. Стоян Бешков от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките - уточни, че Кресненският пролом е неповторим регион, какъвто няма другаде в Европа, тъй като на доста дребна повърхност се среща огромно биоразнообразие и като местообитание и като типове. Това е главен регион за запазване на пеперудите в Европа и България, от там минава миграционният кулоар за птиците Виа Аристотелис, има две предпазени територии от националното законодателство.

Въпросът съгласно природозащитниците е какви са следствията от това решение, както за българския поданик, по този начин и за завършването на автомагистрала “Струма”? Ще връщаме ли пари на Европейския съюз и има ли риск от наказателна процедура против България?

На 15 януари бе обявено, че държавното управление е взело решение да спре градежа на автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле, отдръпнало е настояването за еврофинансиране и не е ясно какво ще се случи с отпуснатите от Брюксел и изхарчени до момента пари за останалите сектори от трасето на пътя от София до границата с Гърция при пункт "Кулата ". Решението за отдръпването на формуляра за отпущането на 267 млн. евро за сектора е стимулирано с "новата Европейска комисия, която към този момент показа своя Европейски зелен пакт ".

Председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски увери, че не се отдръпваме от плана. „ Не се отхвърляме нито от плана, нито от европейското финансиране на Автомагистрала „ Струма”. Оттеглянето дава опцията да продължим да работим по плана още по-усилено и екипно, с цел да потърсим европейското финансиране. Целта е да отговорим на новите цели на новата Европейска комисия и признатия неотдавна от нея европейски зелен пакт”, безапелационен беше той.

Той уточни, че към този момент почналите строителни действия по трасето на Автомагистрала „ Струма “ от Благоевград до Крупник са в друга апликационна форма и тяхното строителство продължава с усилени темпове.

„ Последните 15 км са обект на апликационната форма и след приемането на финансиране, започваме да строим. Сроковете, които сме заложили и сме докладвали пред Европейска комисия, остават такива, каквито са. Това е софтуерна стъпка, с цел да можем да подсигуряваме финансирането. Това са напъните ни и по тази причина сме подхванали тази стъпка “, сподели още той в телевизионно изявление след оповестяването на решението за прекъсване на строителството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР