Природният газ ще оскъпи от 1 юли тока и топлоенергията

...
Природният газ ще оскъпи от 1 юли тока и топлоенергията
Коментари Харесай

Токът и парното ще поскъпнат с повече от планираното от КЕВР

Природният газ ще оскъпи от 1 юли тока и топлоенергията с повече от плануваното от енергийния регулатор, стана ясно по време на разискване на изчисленията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за новите енергийни цени. Предложението на регулатора е цените на електро- и топлоенергията да се усилят приблизително за страната с към 2% от 1 юли, само че в тях не е включено повишаването на природния газ, за което " Булгаргаз " пресметна, че би трябвало да е 16 на 100, само че цените не престават да порастват и това ще дръпне нагоре сегашните планове на КЕВР.

" Ще има отражение първо върху директните консуматори на природен газ в страната, най-много при бизнес потребителите. Що се касае до цената на топлинната сила, за жалост тя се въздейства съществено от цената на природния газ, защото природният газ образува огромна част от цената и е главен ценообразуващ детайл. Относно високоефективното произвеждане на електрическа енергия и оттова въздействие върху цената на електрическата сила, ще има такова, само че то ще бъде доста по-малко ", сподели ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов, представен от БНР в четвъртък.

Най-голямо нарастване на цените на топлоенергията е планувано за Бургас – с 9%, в Плевен – 6%. Между 1 и 4% се планува да е покачването в София, Разград, Русе, Перник и Сливен. Почти няма смяна в цените на парното и топлата вода за Варна, Габрово, Враца и Велико Търново. По-евтина с 4% ще е топлоенергията в Пловдив. В тези цени обаче не е отразено идното повишаване на газа, което ще е с към 16%.

Окончателното решение с какъв брой ще нарастнат токът и топлоенергията ще бъде взето в края на юни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР