Природният газ може да поскъпне с около 35 процента от

...
Природният газ може да поскъпне с около 35 процента от
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР прогнозира 35% поскъпване на газа през май

Природният газ може да нарастне с към 35 % от идващия месец, демонстрират моментните планове. Причината е, че след спрените доставки от " Газпром " цените на синьото гориво ще зависят съвсем напълно от равнищата на европейските тържища, сподели ръководителят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

" Предвид обстоятелството, че би трябвало да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които " Газпром " доставяше за България и които към този момент не желаят да доставят за България, би трябвало да ги заместим с количества от различни снабдители. Тези количества идват на пазарните цени. Това, което може да чакаме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с тези в Европа- В момента борсовите цени са към 100 евро, малко под 100 евро на спот пазарите. Предполагам, че цената за България, поради големите количества, които купува " Булгаргаз ", ще бъде малко по-ниска заради комерсиалната отстъпка ", сподели шефът на КЕВР.

По време на съвещанието в КЕВР за разискване на цените, изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов се включи отдалечено и съобщи, че са обезпечили доставките за своите клиенти и няма да има ограничаващ режим на газа.

" За месец май сме договорили различни доставки на природен газ, с които да сменяем количествата от " Газпром износ ". Проведена е процедура, желали сме предложения от всички дейни търговци в района и сме избрали снабдители. В момента тече, още не сме завършили с подписването на договорите. Но природен газ за момента за нашите клиенти, по поръчки, които те са дали към " Булгаргаз ", е контрактуван. "

Новите цени на газа енергийният регулатор ще дефинира на 4 май, а на топлоенергията - към средата на май.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР