Природен парк Беласица край Петрич предлага 27 пешеходни маршрута с

...
Природен парк Беласица край Петрич предлага 27 пешеходни маршрута с
Коментари Харесай

Природен парк Беласица край Петрич предлага 27 пешеходни маршрута и неповторими гледки 



Природен парк " Беласица " край Петрич предлага 27 пешеходни маршрута с благоприятни условия за разходка на феновете планинари. За туристите, които освен обичат природата, само че и желаят да научат забавни обстоятелства за растенията и животните, в планината има създадени осем тематични направления с ситуирани по тях осведомителни табла, от които посетителят получава информация на място, сподели за Българска телеграфна агенция Маргарита Георгиева старши специалист " Образователни стратегии " в дирекция на Природен парк " Беласица " към Изпълнителна организация по горите.

Маршрутите към обитаемоте места в подножието на парка и към хижите - " Беласица ", " Конгур " и " Лопово ", са с кестенови, чинарови и букови гори. Пътеките по билото на планината откриват неповторими гледки, сподели Георгиева. " Животът на кестена " е един от тематичните направления, който стартира от центъра на село Коларово и води до единственото естествено езеро в планина Беласица, наречено Гьолчето, добави тя. Останалите тематични направления на територията на парка са " Пеперудите и цветята на Беласица ", " Пътеката на мравката ", " Приятели ", " Тайните на водата ", " Пътуване в историята ", " Цветна приказка " и " Кълвачите - пазители на горите ".

Беласица може да бъде наречена и планина на водопадите, описа специалистът. Водопадите на територията на парка са: Лешнишки водопад, Каменишки водопад, Яворнишки водопад, Мангъро и Дъбница.

Teztour
Лешнишки водопад се намира наоколо до хижа Беласица, на към 740 м надморска височина. Разположен е в тясно и картинно дере. До водопада води маркирана туристическа пътека със наследник цвят. Камешнишкият водопад е наоколо до село Камена и има пад на водата 21 метра. До него се стига по маркирана със зелен цвят пътека от центъра на село Камена, описа Георгиева.

Разходка по дерето на Яворнишката река води до Яворнишкия водопад, ситуиран на към 750 метра надморска височина. До него пътеката е маркирана със синьо, а изходният пункт е село Яворница. Водопадът Мангъро наоколо до село Скрът. Туристическата пътека до него също е със наследник цвят. Преди няколко години е бил самостоятелен и туристически маршрут, който води до Коларовските водопади над село Коларово, описа специалистът.

Георгиева уточни, че туристическите направления в Природен парк " Беласица " обгръщат доста от забавните места в региона, в т. ч. естествени, исторически, културни и други забележителности. В региона на планина Беласица могат да се посетят емблематични места за региона, като прохода Демир капия, Самуилова цитадела, местността Бялата чешма. Също по този начин туристите могат да се изкачат до върховете Конгур, Радомир и Тумба, както и да се срещнат с биологичното многообразие на планината, добави тя.

Интересен в Беласица е връх Тумба, тъй като при него се пресичат държавните граници сред България, Гърция и Северна Македония. На върха е ситуирана гранична пирамида номер едно. Изходни пунктове за изкачването му на българска територия са селата Ключ, Скрът, Габрене и хижа Лопово, а на територията на Северна Македония са село Смолари и планинарски дом Шарена чешма. От 2001 година насам, през месец август годишно се провежда интернационален туристически поход за изкачването на върха под мотото " Балкани без граници ", уточни Георгиева.

Експертът означи, че следи постепенно възходящ интерес от страна на туристите към естествения парк. Те нормално са привлечени от опцията да съчетаят разходката в планината с локални обичаи и кухня, както и посещаване на известни туристически обекти наоколо, даже такива в Гърция и Северна Македония.

Уникалното биоразнообразие на планината и богатото културно-историческо завещание, са измежду главните предпоставки Природен парк " Беласица " да се трансформира във все по-предпочитана туристическа дестинация, сподели Георгиева.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР