Природен газ отвсякъде обеща премиерът Борисов, докато инспектираше строителството на

...
Природен газ отвсякъде обеща премиерът Борисов, докато инспектираше строителството на
Коментари Харесай

Борисов обещава газ от целия свят

Природен газ отвред даде обещание министър председателят Борисов, до момента в който инспектираше строителството на газовата връзка сред България и Гърция. Ще доставяме полутечен газ от Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан. Газът е суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се придвижва. За нея трябват газопроводи, откри топлата вода Борисов.

Той прикани университетите да образоват повече археолози, нужни за изследванията по трасето на автомагистралите. Сега вузовете произвеждали единствено пиари и пиарки.

" Догодина най-късно по това време България ще може да доставя полутечен газ от Съединени американски щати, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Проверката беше на трасето сред хасковските села Войводово и Орлово и в нея участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, и посланиците на Съединени американски щати Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос, и на Азарбейджан - Наргиз Гурбанова. Събитието мина в типичния за Борисов жанр - разходка из строителната площадка, обиколка с джипа и размишления за газовата диверсификация, строителството на огромни инфраструктурни планове, връзките с Гърция. Традиционно всичко това беше предавано онлайн във фейсбук профила на премиера

Стартът на плана беше даден през месец май тази година. За построяването на връзката се заприказва още след газовата рецесия през 2009 година, след газовия спор сред " Газпром " и Украйна. Борисов акцентира, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се реализира действителна диверсификация на доставките на газ. " Догодина ще можем да кажем на българите - вие нямате никаква взаимозависимост и може да имате газ отвред ", добави Борисов. Той посочи, че газовият хъб " Балкан " и газовата борса, която се вършат, ще обезпечат по-евтин газ, защото ще има конкуренция.

" България и Гърция по този начин би трябвало да разпределят ресурсите и опциите, че те да употребяват Черно море и Дунава, а ние - Егейско море ", подчертава Борисов, представен от държавната пресслужба. Премиерът акцентира, че газовата връзка България-Гърция ни свързва непосредствено с Александруполис и ще бъдат разисквани опциите за създаване на път сред Александруполис и Димитровград, с цел да се свържат Черно море и Егейско море. " Да си заменяем по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а въз основата на взаимноизгодно съдействие ", съобщи още министър-председателят. Пред дипломатите българският министър-председател съобщи, че към този момент е осъществена доставката на тръбите за първия километър от трасето.

Според него би трябвало да се усили и приемът на археолози в университетите, с цел да има повече хора, които да работят по археологическите изследвания, които се вършат преди реализирането на огромните инфраструктурни обекти. " Нека в университетите да стартира по-голям банкет на археолози. Ще обучим реставратори, единствено пиари и пиарки произвеждаме. Нека обучим археолози, реставратори - това е привлекателно и забавно за младежите. От мен финансирането, другото като образователна стратегия, вие го направете, а ние ще осигурим финансирането - 50, 60, 100 щата - ще ви ги дам. ", добави министър-председателят.

След обиколката на археологическия обект, обзор на тръбите, къси диалози с представители на строителите, последва и обичайното лъчение онлайн от " джипката ".

Този път на първата седалка се возеше американският дипломат Херо Мустафа, а на задната беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която още веднъж разказваше за плана. Разказът й бе пресечен от диалог сред чиновниците на НСО, който се чуваше по радиостанцията в джипа, каран от премиера. Борисов на два пъти подреди на гардовете " спрете да бърборите ", с цел да може да се чуят думите на Петкова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР