„Природата е против нас!“, категоричен е Мирослав ЧерниковОвощари предвиждат изкореняване

...
„Природата е против нас!“, категоричен е Мирослав ЧерниковОвощари предвиждат изкореняване
Коментари Харесай

Овощари от Силистренско изкореняват кайсиевите си градини

„ Природата е срещу нас! “, безапелационен е Мирослав Черников

Овощари плануват премахване на насажденията с ранните кайсиеви сортове, алармира Мирослав Черников, притежател на градини с 350 дка кайсии и член на Съюза на Дунавските овощари, представен от.

„ Преди десетина дни имаше минус 7 градуса в Североизточна България и доста огромна част в една от градините, която е покрай Дунава, ранните сортове кайсии измръзнаха “, сподели той. Голяма част и от среноранните сортове също са потърпевши.

За сходни повреди алармират и други овощари в Североизточния регион, в частност местата сред Русе и Тутракан.

Черников посочи, че идващите няколко дни ще са сериозни за растенията и по-късно ще могат да се оценят вредите по тях и дали тази година ще има някаква годишна продукция.

„ При мен главният вид за фабриките – „ Унгарска кайсия “ е погубен “, сподели още Черников. Сред потърпевшите сортове кайсии са и тези от серията „ Кот “ – „ Лейди кот “, Межидк кот “ и други

По думите му единствените ограничения, които ще предприеме, е премахване на ранните и средноранните сортове кайсии. „ Природата е срещу нас “, безапелационен е Мирослав Черников. „ Тези ранни сортове няма по какъв начин да ги гледаме повече “, добави още той.

Овощарите от Съюза на Дунавските овощари алармират, че в още градини в района има до 90% провали върху кайсиевите насаждения, на други места има и такива с нанесени до 60% вреди.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР