Природата е подложена на безпрецедентен натиск от човека. Резултатът е

...
Природата е подложена на безпрецедентен натиск от човека. Резултатът е
Коментари Харесай

Когато човекът си тръгне, природата се завръща. 10 места, които го доказват

Природата е подложена на невиждан напън от индивида.

Резултатът е от ден на ден изчезващи типове и намаляващo биоразнообразие.

Доклад на организацията Rewilding Europe обаче демонстрира, че някои типове птици и бозайници се завръщат, наблягайки силите на дивата природа за възобновяване, стига да получи този късмет.

Понякога този късмет може да се показва просто в това хората да изоставен несъмнено място.

Такива образци има по целия свят. И на всички места събитията се развиват по еднакъв сюжет, без значение дали ще става дума за зарязан храм или тогавашна военна зона. Оставени на природата, те още веднъж са завладени от нея.

Това е описът на CNN с десетте места, в които растения и животни се появяват още веднъж откакто индивидът си е тръгнал.  

Та Пром, Камбоджа

Използвано като снимачна площадка за кино лентата LaraCroft: TombRaider с Анджелина Джоли, това място е бивш будистки храм. Построен е в края на XII в. и началото на XIII в. По това време в близост живеят над 12 хиляди души, а в прилежащите села – още към 80 хиляди Три века по-късно храмовият комплекс е зарязан тъй като столицата на тогавашната страна се мести.

В идващите епохи там съвсем няма човешко наличие. За сметка на това природата процъфтява. Порастват големи смокини и баняни (бенгалски фикуси). Към днешна дата това е едно най-желаните за фотоси места.


Richard James / Unsplash

Според организацията Wildlife Alliance животните също се завръщат в близките гори. През последните десетилетия обаче бракониерството се ускорява и понастоящем са останали малко представеители на елените, дивите свине и бенгалските котки.

С човешка помощ от 2013 година се възвръщат популациите на камбоджанския гибон, сребристия лангур от семейство Примати, гладкосместата видра, носороговите птици и зелените пауни.  

Хутуван, Китай

Някога този град на китайски остров Шегншан е бил обитаем от цели 3 хиляди души. Отдалечеността му от континента (пет часа път) обаче се оказва проблем. Достъпът до обучение, работа и храни е много сложен. Хората стартират да се изнасят към 1990 година В идващите 12 години Хутуван е изцяло зарязан. Така тогавашното рибарско населено място придобива постапокалиптичен тип.

В идващите десетилетия природата завзема назад територията.

Днес Хутуван е туристическа атракция и годишно е посещаван от към 90 хиляди души. Една от запаметяващите се гледки са къщите, покрити с растения, последващи с акуратност очертанията на постройките.



Долината Магупуруа, Нова Зеландия

След края на Първата международна война долината е заселена от 40 бойци и техните фамилии. В началото тяхното населено място сякаш процъфтява, само че двайсетина години по-късно всичко е изоставено. Мястото е доста отдалечено, а земята се оказва не толкоз плодородна.

Днес единствената диря от тогавашното човешко наличие е бетонният мост, който води до средата. Вместо населено място в тази посока има дива природа, която е превзела домовете и стопанствата. Някогашният път е обраснал и се е трансформирал в част от близкия естествен парк.

Опитите да се обработва земята от преди няколко десетилетия са оставили обезлесени терени, които в този момент са блатисти местности с дървета на места. В прилежащия парк обаче е най-голямата популация на птицата кафяво киви. Срещат се и други птици, а в реката са открити 18 типа риби.  



Корабът Yongala, Австралия

Този транспортен съд е издигнат във Англия през 1903 година Осем години по-късно потъва по време на стихия наоколо Куийнсланд, Австралия. При нещастието умират 122 души.

Останките му са локализирани дефинитивно в края на 50-те години и от този момент са известна дестинация за гмуркачи и всевъзможни авантюристи.

В наши дни 109-метровият кораб е дом на цяла морска екосистема. Върху него живеят корали, а в близост – костенурки, скатове и акули.



Иля да Кеймада Гранде, Бразилия

Този остров покрай Сао Пауло е обкръжен със скали и затрупан с тропически гори. Може и да звучи като идеално място за екзотична отмора, само че в действителност не е.

Това е мястото с най-голяма популация на златни копиеглави змии. Смята се, че там живеят най-малко 2000 от тези влечуги, заради което мястото се назовава Змийският остров. Освен тях се намират още прилепи, гущери и птици.

Преди години островът е бил част от бразилския континентален шелф. Честите промени в нивото на морската вода са го създали ненаселен преди хилядолетия.


Gov.bg

Змиите обаче са приспособяват към изискванията и стават господари на острова. За последно хора там е имало преди стотина година – няколко моряци, пазещи морския фар.

Днес се поставят огромни старания за опазване на биоразнообразието на острова и визитите там са неразрешени.

Демилитаризираната корейска зона

След края на войната в Корея преди 70 години е избрана демилитаризирана зона близо 260 километра, която разделя северната и южната част. Населявана в миналото от локални, живеещи в села по протежението ѝ и от военни елементи, през днешния ден тази зона е изоставена. И по тази причина се е трансформирала в парадайс за природата.


Гугъл Arts & Culture

В наши дни тази територия се населява от към 6000 скотски и растителни типа. 38% от предпазените типове в Корея живеят точно там. Това включва гущери, видри, елени и риби. През 2019 година са отворени и няколко турстически пътеки. Но е ясно, че до момента в който мирът сред Северна и Южна Корея остава мираж, това място ще е все по този начин необитаемо.

Ал Мадам, ОАЕ

Природата нормално идва в зелено. Но не е наложително, какъвто е казусът с Ал Мадам.

Това е малко градче в пустинята на към 60 километра от Дубай. През последните години това място се трансформира в туристическа атракция.

То се състои от два реда постройки и джамия. Историята му е плод на спекулации. Смята се, че е издигнато през 70-те години на предишния век с концепцията да стане дом за живеещи в региона арабски племена. Само двайсетина години по-късно е изоставено евентуално поради бурното развиване на близкия Дубай. Сега постройките се гълтам от пустинните пясъци.



Фукушима, Япония

Фукушима е мястото на втората най-голяма нуклеарна злополука в историята на света.

През 2011 година земетресението наоколо до крайбрежията на Япония аргументи вреди на тамошната електроцентрала, а в идващите дни държавното управление обособи 20-километрова неразрешена зона в опит да понижи следствията от повредата. Повече от 150 хиляди души бяха принудени да изоставен домовете си.

Въпреки че са минали над 10 години някои региони още се считат за рискови и са неразрешени за живеене.

И въпреки че всеобщата визия за околност след нуклеарна злополука е за безлюдно място, изследванията демонстрират друго.

Според Джеймс Бийзли, експерт по горите и учител в университета в Джорджия, в региона на Фукушима има „ необикновено многообразие от животни “, а популацията на диви прасета е станала толкоз огромна, че би трябвало да се управлява.

Другите животни, чиято популация се усилва, са макаци, миещи мечки и лисици.


Getty Images / Април, 2023 година: Мъж, държащ бебе, минава около изоставена къща, до която цъфти черешово дърво в Томиока, Фукушима, ден откакто заповедта за евакуация в региона на Йономори е анулирана.

Сейнт Килда, Шотландия

На към 60 километра от северозападния бряг на Шотландия се намира най-отдалечената точка от Британските острови – архипелагът Сейнт Килда. Той е формиран от великански скали и подводни пещери, а гледката е впечатляваща.

До 30-те години на предишния век тези острови са били обитаеми от хора. В идващите десетилетия обаче всички си потеглят поради сложния достъп до храна, медицински услуги и други, считани за даденост на континента.


Getty Images

Без наличието на хора Сейнт Килда се трансформира в парадайс за животни и растения. Смята се, че към днешна дата там живеят към 1 млн. морски птици. Островите са резервати със статут от ЮНЕСКО. Те са дом на специфичен тип мишка и овцете от порода Соей.

Стак Рок Форт, Уелс

Построена през 1850 година за отбрана против настъпление по море, през днешния ден тази цитадела има очарованието на капсула на времето от отминала ера.

Намира се на брега на Прембоукшир и в миналото е била обитаема с бойци и въоръжена с оръдия. Военно-стратегическото значение на форта понижава след Първата международна война и потреблението му е прекъснато през 1929 година

В идващите съвсем 100 години крепостта остава в ръцете на природата. Новият ѝ притежател – архитектурната компания Anoniiem - възнамерява да я поддържа във типа ѝ на „ жива развалина “.

В тогавашния форт се срещат най-малко три типа чайки, постоянно идват тюлени и корморани.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР