Припомняме, че беларуският блогър летеше от Атина за Вилнюс на

...
Припомняме, че беларуският блогър летеше от Атина за Вилнюс на
Коментари Харесай

Беларуският блогър Роман Протасевич отива на съд в Минск frognews.bg

Припомняме, че беларуският блогър летеше от Атина за Вилнюс на 23 май 2021 година, когато беларуският надзор на въздушното придвижване подаде лъжлива информация на водача, че самолетът е обект на терористична опасност. По този метод летателният уред бе наложително преземен в Минск. Протасевич и партньорката му София Сапега бяха свалени от самолета и задържани.

На държавните медии беше разрешено да участват на почналото през вчерашния ден съвещание.

Протасевич дружно с други двама дисиденти, съдени задочно, са упрекнати в, съгласно прокурорите, 1586 закононарушения, в това число образуване на всеобщи вълнения, подбудителство на обществена ненавист и засегнатост на президента на страната. 

Беларуският блогър еше основен редактор на Nexta Live, един от най-популярните канали в обществената мрежа Telegram, който се опълчва на беларуския президент Александър Лукашенко. Медията отразяваше и интензивно координираше демонстрациите против Лукашенко, който завоюва за следващ път изборите и затвърди диктата си, продължаващ 27 години. 

Миналата година беларуски съд разгласи канала за терористична организация.

След ареста си Протасевич се появява в телевизионни токшоута и даже взе участие в медиен брифинг, по време на който подлага на критика опозиционните водачи и някогашните си медийни сътрудници. Той твърди, че го е направил непринудено - макар че това не може да бъде доказано.

Изявите му са подложени на критика от опозицията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР