Припомняме, че бе определено церемонията, почитаща гибелта на Васил Левски,

...
Припомняме, че бе определено церемонията, почитаща гибелта на Васил Левски,
Коментари Харесай

Русенци почетоха Апостола

Припомняме, че бе несъмнено церемонията, почитаща гибелта на Васил Левски, да се отбелязва на 18-и февруари

150-ата годишнина от обесването на Васил Левски бе маркирана през днешния ден пред паметника на героя в Парка на възрожденците. Церемонията е взаимна самодейност на Община Русе и Областната администрация.

„ Много герои са се жертвали за свободата ни, само че Левски остава знак, тъй като той слага една съществена цел в мозъците и сърцата на хората – тази за независимост и обединяване на българите “, обърна се към русенци кметът Пенчо Милков.

Общинският духов оркестър с началник маестро Димчо Рубчев извърши тържествени маршове, под чиито звуци се строиха почетният часовой и Младежкият гвардейски отряд. Венци в символ на респект към Апостола бяха положени от кмета Пенчо Милков, от името на регионалния шеф Анатоли Станев, Общински съвет - Русе, както и от представителите на политически партии и жители.

14-годишната Михаела Борисова и 12-годишният Константин Борисов от Детска театрална работилничка към Общинския детски център за просвета и изкуство с живописен началник Йоланда Димова извършиха надлежно „ Обесването на Васил Левски “ и „ Песен за Апостола “.

Заупокойна молитва в памет на героя и признателен молебен бяха отслужени от Негово Преосвещенство Главиницкия свещеник Макарий, викария на Русенския митрополит и свещеници от Русенската Света митрополия.

Водещ на церемонията бе артистът от Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Венцислав Петков.

Припомняме, че след решение на Общинския съвет по просвета към Община Русе, бе несъмнено церемонията, почитаща гибелта на Васил Левски, да се отбелязва на 18-и февруари, вместо на 19-и, както бе до момента. Датата е доказана от историците, като на тази дата се организират церемонии и в други градове на България, в това число и в родния на Апостола – Карлово
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР