Приоритетно да се ваксинират пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови

...
Приоритетно да се ваксинират пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови
Коментари Харесай

Приоритетно да се ваксинират срещу COVID-19 хората със сърдечно-съдови заболявания

Приоритетно да се имунизират пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови болести предлага Експертният съвет по здравна компетентност „ Кардиология “. При пациентите със сърдечно-съдови болести COVID-19 протича по-тежко и с повече затруднения, в това число и с по-висока възможност от летален излаз, оповестиха от здравното министерство.

От голям брой оповестени отчети и научни изследвания излиза наяве, че сериозно болните пациенти могат да развият сърдечно-съдови затруднения като инфаркт на миокарда, инфектиране на сърдечния мускул (миокардит) и перикардит, които се явяват като причина за мощно увреждане на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност) и животозастрашаващи ритъмни нарушавания на сърцето.

С появяването на коронавируса SARS-CoV-2 случаите на миокардит в международен мащаб са се нараснали с съвсем 6 пъти , което показва ковид като един от главните причинители на това затруднение. Миокардитът може да докара до развиване на терминална сърдечна непълнота и потребност от сърдечна трансплантация. 

Проучванията изрично потвърждават отрицателното повлияване на сърдечната функционалност при тежка зараза със SARS-CoV-2. Влошаването на сърдечната непълнота при COVID-19 е една от главните аргументи за класифицирането на сърдечно-съдовите пациенти като рискова група. Сред главните признаци за утежняване на помпената функционалност на сърдечния мускул са задухът, появяването и задълбочаването на отоците по крайниците, подуването на вените в региона на шията и утежняването на физическия потенциал.

В международен мащаб през последните месеци се следи и повишение случаите на миокардни инфаркти в хода на болестта или след преболедуване на COVID-19. С по-висок риск от миокарден инфаркт при зараза със SARS-CoV-2 са хората, страдащи от диабет, хипертония, пациентите с високи равнища на холестерол, към този момент преболедувалите миокарден инфаркт.

Най-добрият метод пациентите със сърдечно-съдови болести да се предпазят от отрицателните последствия на COVID-19 е посредством имунизация, в това число слагане на бустерна доза и съблюдаване на общите противоепидемични ограничения. Ваксинацията понижава вероятността от гибел и нуждата от хоспитализация с сред 80 и 95%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР