Приоритетите в Бюджет 2024 са декларирани със съставянето на правителството.

...
Приоритетите в Бюджет 2024 са декларирани със съставянето на правителството.
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Въпрос на умение е да се запази балансът в бюджета за 2024 г.

" Приоритетите в Бюджет 2024 са декларирани със съставянето на държавното управление. Те са в региона на опазването на здравето, образованието, актуализации в пенсионната област. Също и цели, заложени и от Европейска комисия - Зелената договорка, декарбонизация, цифров преход - мероприятия, които би трябвало да бъдат финансирани в стопанската система ни. Разбира се и укрепването на националната ни сигурност, изключително в частта, обвързвано с битката с мигрантския поток, с цел да можем да се надяваме, че към края на годината ще бъдем признати в Шенген ".

Това сподели пред БНР икономистът и финансист Румен Гълъбинов и акцентира, че остават целите за съблюдаване на Маастрихтските критерии за бюджетен недостиг и събаряне на инфлацията, " които да ни оказват помощ за участие в еврозоната от 2025 година ".

" Ако натискът от страна на общинските бюджети се материализира и има някаква актуализация на Бюджет 2023, тогава би могло да съществува прочут риск за излизане отвън бюджетен недостиг от 3%. Въпрос на умеене е да се резервира салдото и да се намерят компенсиращите механизми, в случай че се прибавят нови разноски, то да има от приходната част къде да бъдат уравновесени нещата, както и в случай че се наложи да се вземат заеми - вътрешни и външни ", акцентира специалистът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР