Приоритетите на България по време на европредседателството ще бъдат здравето

...
Приоритетите на България по време на европредседателството ще бъдат здравето
Коментари Харесай

Министър Ананиев: Здравето на хората за нас е на първо място

Приоритетите на България по време на европредседателството ще бъдат здравето на младежта и децата и успеваемостта на лекарствените артикули. Това сподели здравният министър Кирил Ананаиев по време на чуване в здравната комисия на Народно събрание, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Всички знаем, че здравето на децата значи крепко и работоспособно население. Това, което ще се опитаме да създадем е по време на председателството ни е да повдигнем тематиката за здравната политика наедно с тази във всяка друга област. Качеството на храната е една от най-важните подтеми. Нашият главен принцип ще бъде здравословното хранене на децата и младежите. Ще се проведат полемики, на които ще представим най-популярните европейски диети и по какъв начин те се отразяват на здравето. Производството в селското стопанство на обичайните за България артикули, гарантиращи безвредно хранене на децата “, акцентира здравният министър. Относно успеваемостта на медикаментите, тук вниманието ще се раздели в две направления - ефикасни лечения и ефикасни разноски, обясни Кирил Ананиев.

„ По тематиката за борбата сред новите молекули и генеричните медикаменти мненията в Европа разграничени. Разказаха ми за доста случаи при хора, които употребяват преждевременно нови медикаменти. Здравето на хората за нас е преди всичко и ще проведем полемика за това по време на председателството. Темата за медикаментите е обвързвана с разделяне - кое да предпочетем здравето на хората или ползите във фармацевтичния бранш “, добави Ананиев. „ В последните години забележителен запас отиват там, където не би трябвало, вместо за лекуване. Днес може да въведем нови молекули, само че те не постоянно отиват при пациентите “. " Трябва да намерим салдото сред лечението и оптимизацията на разноските. Няма да допуснем нито един български жител да остане без нужното лекарство и терапия ", безапелационен бе Кирил Ананиев.

" Идеята ми е до 3 месеца Националната здравна карта да бъде подготвена, до подписването на Националния рамков контракт ", сподели министърът на опазването на здравето. „ Висш съдебен съвет спря подготвянето на Националната здравна карта, която беше подготвяна от предходното държавно управление на Бойко Борисов. Още в първите дни откакто станах министър възвърнах процеса по работата по Националната здравна карта “.

„ Написах писмо до всички институции, които би трябвало да показват свои участници в регионалните комисии за създаването на картата. Дадох им 10 дневен период, който изтича в понеделник. Веднага по-късно ще образувам комисиите и ще им възложа работата по създаването на Националната здравна карта “, изясни здравният министър.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР