Приоритет за общинското ръководство е преодоляването на всички наследени от

...
Приоритет за общинското ръководство е преодоляването на всички наследени от
Коментари Харесай

Д-р Цветан Ценков: Докато съм кмет, ще работя за финансово стабилна Община Видин

Приоритет за общинското управление е превъзмогването на всички наследени от предходните мандати отговорности, които сега тежат на Общината и пречат за нейното развиване. Това съобщи кметът на Видин доктор Цветан Ценков по време на извършеното през днешния ден съвещание на Общинския съвет (ОбС). Повод за изявлението му бе зародилият в залата спор по отношение на включени в дневния ред оферти за продажби на общински парцели.

„ Политическата обстановка в България е тежка и би трябвало да се вземат тежки решения, само че аз като кмет до последния ден, в който съм на този пост, ще мисля по тази причина по какъв начин Община Видин да бъде финансово постоянна. Администрацията ще продължи да поставя старания, с цел да премахнем всички тежести, които имаме като наследени отговорности, за което ще чуете в идващите дни, и да се опитаме да надигнем Видин на крайници “, сподели доктор Ценков.

Той уточни, че обстановката е сложна, още повече че никой не знае по кое време ще има държавен бюджет за 2023 година. И означи, че с цел да се осъществят значимите планове, по които Общината работи и да се отговори на упованията на жителите са нужни финансови средства и един от методите за тяхното обезпечаване е посредством разпореждането с общинско имущество. Същевременно посредством продажба и отдаване чартърен на парцели Община Видин поддържа и всички инвеститорски начинания. Д-р Ценков добави, че кметът единствено внася предложенията, а крайното решение е на Общинския съвет.

На извършеното през днешния ден съвещание бяха взети значими решения, ориентирани към възстановяване на инфраструктурата и в поддръжка на обществената политика. Гласувана бе актуализация на Поименния лист за финансови разноски на Община Видин за 2022 година. Най-важната смяна е основаването на нов обект – „ Рехабилитация на бул. „ Панония “ в град Видин “, за което Общината към този момент е получила първия транш, в размер на 1 750 000 лева, от предоставените с разпореждане на Министерски съвет общо 3 500 000 лева С актуализацията на Поименния лист се прибавят още 65 000 лева за ремонт на санитарните пространства и ВиК инсталацията в общинската административна постройка. Одобрено бе и предлагането за издаване на банкова гаранция за застраховане на предплатени заплащания по подписания контракт сред Община Видин и Министерството на младежта и спорта по отношение на ремонта на закритата лекоатлетическа писта в град Видин.

Подкрепено бе предлагането за даване на помещение в постройката на здравната работа в град Дунавци, което ще се употребява от Детската млечна кухня като пункт за разпределяне на храна. Общинските съветници дадоха позволение за кандидатстване по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ „ Укрепване на общинския потенциал “, която е ориентирана към поддръжка за реформиране на системата на обществените услуги. Общински съвет утвърди Общината да кандидатства с план по още една процедура – „ Грижа в дома “, в границите на която най-малко 300 поданици ще могат да се възползват от почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете, психическа поддръжка за възрастни хора в неспособност за самообслужване и лица с увреждания и доставка на храна, хранителни артикули и артикули от първа нужда до домовете на лицата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР