Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения

...
Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения
Коментари Харесай

Под паркинга на ул.Ген. Гурко има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение

Приоритет в идващите месеци ще е строителство на такива уреди и в жк „ Възраждане ”, предстоят публични разисквания за плануваните терени, сподели арх. Тихомир Райчев

Тихомир Райчев е основният проектант на Община Бургас . Той е ученик на Техникума по строителство „ Кольо Фичето ”, приключва висшето си обучение в УАСГ-София, където придобива магистърска степен „ Строителен инженер ”, а след това приключва и архитектура. Той е член на Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестицонно планиране. Говорим с него по отношение на развиването на транспортно-комуникационния проект на Община Бургас и по-конкретно - строителството на етажни и буферни паркинги.

- Арх. Райчев, концепцията, която бе препоръчана преди близо година за етажен паркинг на ул. „ Ген Гурко ” към този момент наподобява е доразвита и има напредък. Преминало е и изследването. Какво тъкмо е концепцията на Община Бургас за развиване на този обект?

- Предвид обстоятелството, че през лятото, поради многочислените събития в Бургас, трафикът се усилва фрапантно, взехме решение да увеличим потенциала на паркинга, намиращ се на ул. „ Ген Гурко ”. Оказа се, че в дейния сезон той се запълва безусловно на 100% и не остава нито едно свободно място. Предприехме изследвания, с които да опитаме да намерим решение на казуса и в последна сметка се спряхме на разновидността за етажен паркинг. В непосредствена непосредственост има и лечебни заведения, едно от които е строго профилирано, което в допълнение задълбочава казуса с неналичието на паркоместа. Искаме да осигурим нужния брой места.

- Какво е решението, до което стигнахте? За какъв брой етажа приказваме?

- Това ще покажат геологическите изследвания. Има характерни условия и освен това - под терена в последна сметка се откри, че се намира едно от скривалищата на територията на Бургас. Това значи, че ще би трябвало да се прави характерно фондиране, тъй като една такава постройка не би трябвало по никакъв метод да наруши целостта на убежището изпод.

- Къде тъкмо се намира въпросното укритие? Под целия терен на настоящия паркинг ли е, или единствено под една част от цялото място?

- Правим калкулации и капиталовите ни планове са да осъществяваме оптималната повърхност от парцела. Трябва да се има поради и новото паркче, намиращо се на ъгъла сред улиците „ Ген. Гурко ” и „ Оборище ”, което бързо се трансформира в обичано на бургазлии. Съответно не можем директно до него да „ залепим ” и етажния паркинг. Ще има разстояние, което е изискуемо по закон, и от лечебните заведения. Проектът за белодробната болница, която също ще се намира в региона, подготвен, чакаме координиране от Министерството на културата.

- Като приказваме за Белодробната болница, става въпрос за ремонт на съществуващата постройка или за създаване на напълно нова такава?

- Ще ремонтираме сегашната постройка, само че и ще се построи нова постройка, в която да се помести поликлиника. Това ще е в същия парцел.

- С какъв брой ще се усили потенциала на паркинга, намиращ се на ул. „ Ген Гурко ”, когато той стане етажен? Засега той разполага с 500 места.

- Точна численост няма по какъв начин да ви кажа, тъй като ще има структура, която ще стъпи върху съществуващия терен и площите ще се трансформират. С новата разпоредба за паркирането са оказани и минимални, и оптимални размери на методите, на самите паркоместа. Съоръжението би трябвало да разполага с места за коли, само че и такива за електрически автомобили, и за хора в неравностойно състояние. Ще търсим разновидности и за мотопеди. Всичко това е от голяма важност, само че сигурно броя ще е много по-голяма от това, което имаме в този момент като потенциал.

- На какъв стадий са изследванията, има ли подготвен план?

- Работим по плана, само че на този стадий няма смисъл да даваме повече конкретика, тъй като сме в охраняема зона на недвижима културна полезност и някои неща зависят и от Министерството на културата.

- Още при започване на предходния мандат на кмета Димитър Николов имаше концепция за буферни паркинги. Засега наподобява няма развиване. Тази концепция „ жива ” ли е още?

- Комуникационно-транспортният проект на града планува построяването на буферни паркинги. Те не са неприятно нещо, само че имаме и по-сериозни цели. Например установихме, че казусът с паркирането в жк „ Възраждане ” би трябвало да се реши наложително, тъй като е болна тематика освен за живущите там, само че и за самия кмет. Затова търсим разновидности за етажно паркиране и там. Вече сме избрали три парцела, в които сме се съсредоточили и сме почнали съответните проучвателни мероприятия за построяването на такива уреди. В тази връзка приготвяме и ще проведем изцяло огромно изследване, акция за запознаване на хората с капиталовото открити и анкета. Защото това е нещо, което ги визира директно и в последна сметка администрацията работи за жителите. Наистина целта е да решим проблемите на бургазлии.

- Къде са местата, планувани за етажни паркинги в жк „ Възраждане ”? Това е комплекс, който не разполага с доста терен от вид „ междублоково пространство ”.

- Проучването визира общински парцели. Съсредоточили сме се в такива зони, които да обгръщат съответния ареал и плътност на популацията. На този стадий няма по какъв начин да ви кажа тъкмо кои са местата. Това ще бъде ясно упоменато в акцията, която следва да поемем за известяван на хората.

- При предходното разискване на тематиката с етажни паркинги и цялостното преструктуриране на паркирането в Бургас, имаше няколко оферти за терени. За страдание хората, живущи в опоменатите региони тогава, показаха извънредно противоречие с тази инвестиция и дадоха отпор срещу строителството. Имаше подписки. Как ще съумеете този път да преодолеете това?

- Надеждата ни е хората да са си трансформирали вижданията. В последна сметка етажните паркинги са за тях. Не мисля, че е по-приятно да виждаме коли, спрели в тревни площи или по тротоарите, или кавги за паркомясто, каквито има в този момент. Улиците и обществените пространства са за хората, би трябвало да има ред. Нека колите са паркирани на избраните за това места. Мисля, че бургазлии виждат какво се случва и по света, и считам, че това е методът. Време е още веднъж да възродим концепцията и да я покажем с действителни концепции и места, с бройки - в елементи. Ако в този момент на едно място паркират, примерно, 20 коли, с етажните паркинги броя ще стане по-голяма. Това е бъдещето и ние би трябвало да намерим решение на този проблем. Моето разбиране е, че автомобил, който е паркиран в етажен паркинг, ще наподобява по-добре от същия, спрян върху тревни площи, градинка или върху тротоар.

- Кога се чака да стартират публичните разисквания?

- Цялостното изследване се приготвя. Работим върху няколко парцела и не мога да ви кажа съответна дата. Искаме всичко да е готово, структурирано и да бъде презентирано едновременно. Този проблем не би трябвало да се преглежда „ на парче ”, а изцяло, концептуално издържано и дълготрайно за целия жилищен комплекс. Би било отлично да забележим улици в жк „ Възраждане ”, на които няма безсистемно паркирани коли. Това зависи освен от нас, само че и от самосъзнанието на хората.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР