Приоритет на екипа на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/

...
Приоритет на екипа на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/
Коментари Харесай

Министър Вътев: Задачата ни е да повишим производството на плодове и зеленчуци

Приоритет на екипа на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ е да увеличи производството на родни плодове и зеленчуци с дейното присъединяване на земеделските производители , разяснява аграрният министър Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство. На съвещанието бяха дискутирани оферти за промени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027, които засягат активността на сектора, и проблеми, които изискват дълготрайно обмисляне , като районирането на сортовете и адаптирането на производството към климатичните промени.

„ Целта на този Консултативен съвет е да свържем производството от полето до масата и да си пазиме националния интерес по цялата продуктова линия “, сподели министър Вътев, наблягайки смисъла на кооперирането за земеделските производители и опциите, които то дава във връзка с пазарното им наличие и достъпа до вложения.

Консултативният съвет включва п редставители по цялата хранителна верига , тъй че проблемите на едните да могат да се чуят и от другите и по този начин да може да се стигне до рационални решения, безапелационен е заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев

Председателят на Държавната комисия за стокови тържища и борси Владимир Иванов разяснява, че е почнал разговор и би трябвало да има идентични правила и транспарантно взаимоотношение в комерсиалните и икономическите процеси.

„ Много бързо се консолидирахме върху задачата за промени в Стратегическия проект и в околните няколко седмици ще дадем всичко от себе си, с цел да го създадем по най-бързия метод “ , сподели ръководителят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков .

„ За първи път имаше единодушие за това, че страната би трябвало да стартира да ползва избрани политики и целеустремено да провежда производството посредством тези политики и подпомагането му “, уточни доцент доктор Сава Табаков от Аграрния университет в Пловдив.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР