Приоритет на България е да се свърже магистрално с всичките

...
Приоритет на България е да се свърже магистрално с всичките
Коментари Харесай

Андрей Цеков: Вертикалните оси са ключът към икономическо и демографско събуждане на Северна България

Приоритет на България е да се свърже магистрално с всичките си съседи. Днес България магистрално е обвързвана само с Турция. Безкрайно сме закъснели с построяването на автомагистрали и нуждата от съответна транспортна съгласуваност, изключително в Северна България, е изключителна.


Това съобщи пред бТВ тази заран министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

Изграждането на главните отвесни оси – автомагистралите от Видин на юг, от Русе до Велико Търново и от Дуранкулак до Варна – са ключът към демографското и икономическо развиване на Северна България, уверен е Цеков.

Новата автомагистрала, която би трябвало да свърже Русе с Велико Търново през Стара планина и да се свърже с „ Тракия “ и „ Марица “, в миналото би трябвало да стане част от огромния кулоар от Егейско до Балтийско море.

За първите два сектора от трасето, подписаните контракти са за към 1,5 милиарда лв.. За последния трети сектор – от Бяла до Велико Търново – занапред ще се афишира социална поръчка, само че прогнозите са за над 1,5 милиарда лв..

Янтра е допустимо име за новата пътна артерия, само че за избора на име, властта ще организира публично допитване, посочи Цеков.

Според районния министър до 2030 година е реалистично България да има приключени автомагистралата от Видин до Ботевград и автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР