Принудително беше спряна работата на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. При

...
Принудително беше спряна работата на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. При
Коментари Харесай

Спират принудително ТЕЦ Брикел, горели биомаса

Принудително беше спряна работата на Топлоелектрическа централа "Брикел " в Гълъбово. При районната екоинспекция е открила потреблението на забранен тип гориво - биомаса. По този метод сдружението не може да подсигурява спазването на екологичните правила, заложени в законодателството ни, настояват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
При инспекция от Министерство на околната среда и водите при започване на септември е открита биомаса върху транспортна лента, която подава гориво към работещ казан. Открито е и огромно количество бали плява.
Мотивите са, че операторът не съблюдава екологичното законодателство.
От Топлоелектрическа централа „ Брикел” реагираха незабавно и разпространиха публична позиция, в която признават, че употребяват биомаса, само че това е станало със единодушието на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
„ От позиция на съблюдаване на екологичните условия сме едно от най-проверяваните предприятия в страната. Искаме дебело да подчертаем, че при всяко едно премерване на лаборатории не са установени превишения на допустимите стойности. Смятаме, че сме попаднали в предизборната акция на избрана политическа група, която желае да покаже, че може да размаха пръст на друга политическа група, употребявайки нас”, се споделя още в позицията на Топлоелектрическа централа „ Брикел”.
По предписание на основния прокурор Сотир Цацаров предходната седмица от Министерство на околната среда и водите започнаха инспекции на няколко сдружения – „ Топлофикация Перник”, „ Топлофикация Сливен”, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” и Топлоелектрическа централа „ Брикел”.
Преди да бъде затворен ТЕЦ-ът обаче хората в Гълъбово се проведоха на следващия митинг против замърсяването. Мотото беше „ Брикел” ни убива”. Малко по-късно стана ясно, че те нямат публично позволение за митинг и по тази причина го отложиха за сряда, когато ще имат среща и с кмета на Община Гълъбово и шефа на Топлоелектрическа централа „ Брикел”.
От Регионална инспекция за опазване на околната среда в Стара Загора споделиха, че инспекцията продължава. Не могат да се ангажират с съответни периоди, само че сдружението до тогава ще остане затворено, съобщи bTV.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР