Принципът замърсителят плаща е въведен във всички културни държави -

...
Принципът замърсителят плаща е въведен във всички културни държави -
Коментари Харесай

Кметове: Принципът замърсителят плаща е въведен във всички културни държави

Принципът " замърсителят заплаща " е въведен във всички културни страни - хората вършат боклуците, не квадратните метри. Сега да вземем за пример може да си високотехнологично дружество със скъпа техника, и без да правиш отпадък и да плащаш доста повече от някое индустриални дружество.
Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в изявление за bTV.
На общинските администрации е належащо време да реорганизират работата си - нови партиди, нов програмен продукт, нови машини, нужно е и време за осведомителна акция. Няма за какво при толкоз значим законопроект да прибързваме с използването му, а точно общините ще го ползват ", разяснява кметът на Раковски Павел Гуджеров.
Проблем ще има при общините с курорти - кой ще живее, който заплаща, мъчно е да се оцени. Или пък е в едно село с 400 къщи, само че живеят единствено 100 души, кой ще заплаща за общите елементи, попита той.
Тази смяна стартира 2013 година, и от този момент се отсрочва всяка година, т.е. това е нов опит да се шиканира, само че когато някой различен плащ за твоите отпадъци, няма никакъв тласък те да се понижават, счита от своя страна Велев.
Трудно е да се допусна с какъв брой ще се усили такса боклук, по тази причина имаме потребност от време - да проиграем разновидностите, да се допитаме до популацията, не желаеме 5 години пролонгация, а желаеме законопроектът да влезе в действие от 2020 г.- с цел да го създадем както би трябвало, добави кметът на Раковски.
Със сигурност таксата ще се нарастне. Искахме и информация, с цел да забележим каква е събираемостта - тъй като като се вдигне таксата, ще падне събираемостта, уточни кметът на Самоков Владимир Георгиев.
„ Отпадъците са спаднали от 4 млн. на 3 тона, до момента в който разноските порастват. Който споделя, че това не може да стане, саботира смяната ", счита Велев. Това не е правилно, оспориха изказванието му Гуджеров и Георгиев.
Според Васил Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно би трябвало да намалее - тъй като ще има ред. Илюзорно е, че бизнесът заплаща повече - хората, които работят в заводите, го заплащат, уточни още той.
Не търсим единствено финансовата част, а да променим отношението към екологията, сподели пък от своя страна кметът на Самоков.
Припомняме, че бюджетната комисия в Народното събрание утвърди на първо четене промени в определянето на такса „ боклук ". Разчетите сочат, че сега бизнесът покрива 70% от разноските на общините за боклук, а семействата 30%. Смята се, че измененията ще извърнат това съответствие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР